Política
Govern va recomanar a Vila aturar el ràfting per la falta de cabal
El nivell mitjà del riu a Sant Julià fa preveure que durant bona part del juliol i l’agost no es pugui practicar perquè no hi ha prou aigua
Govern va recomanar extraoficialment al cònsol de Sant Julià, Josep Miquel Vila, que aturés el projecte de ràfting a la parròquia perquè tenia informació respecte a la falta de cabal d’aigua els mesos d’estiu. Les xifres de què disposa l’executiu apunten que durant bona part del juliol i tot l’agost la mitjana del nivell al Valira és inferior a la meitat del que teòricament es necessita per al ràfting, segons van explicar fonts properes al cas. L’activitat té lloc entre l’abril i l’octubre perquè la resta de mesos es considera que fa massa fred. Del període hàbil, amb les mitjanes de nivell dels darrers anys, només seria practicable en mesos de temporada baixa amb pocs turistes i s’obren dubtes, segons altres fonts coneixedores del cas, de la viabilitat del projecte. I encara altres fonts no entenen com un estudi ha pogut fixar la viabilitat del projecte quan no hi ha prou aigua quan el país està ple de turistes. I en aquest sentit va recordar que durant els mesos en què es podrà practicar el ràfting és molt habitual que plogui amb certa freqüència. Amb precipitacions tampoc es pot desenvolupar l’activitat, fet pel qual la reducció de dies viables per a la pràctica encara queda molt més reduïda.
Josep Miquel Vila va rebutjar la recomanació i va avançar que el projecte continuava endavant. El motiu fonamental es basa en el fet que el cònsol manté que el ràfting és l’únic canvi visualitzable per als lauredians d’una nova etapa de sinergies entre Naturlandia i la parròquia. Totes les fonts consultades van coincidir en un dels punts que també preocupen el Govern. Existeixen importants dubtes respecte a la viabilitat econòmica del projecte i hi ha cert temor que un cop engegat la realitat el porti a una situació crítica. Amb l’espasa de Dàmocles del deute de Naturlandia l’executiu no vol un nou pou de dèficit perquè al cap i a la fi si el projecte no tira endavant l’operador privat marxarà i serà el comú qui hagi de fer-se’n càrrec.
Un altre punt de preocupació es basa en el fet que l’administració local s’està gastant en el projecte 800.000 euros quan el ca- pítol total d’inversió és d’1,4 milions. Amb la delicada situació econòmica de les finances comunals, una part de la plataforma Laurèdia en Comú no entén com es pot fer una despesa de la major part de la partida d’inversió en un projecte de viabilitat incerta. Les fonts consultades van insistir que va ser la falta de cabal i de perspectiva econòmica el que va fer que Andorra la Vella i Escaldes abandonessin el projecte.