Consum

La bossa de plàstic costarà més cara a l'usuari que als països de l'entorn

Portugal, que ha taxat cada recipient de plàstic amb un impost de 0,1 euros, l’iguala

La bossa de plàstic costarà més cara a l'usuari que als països de l'entornFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els 10 cèntims d’euro que els comerços cobraran com a mínim als clients per cada bossa de plàstic que utilitzin per guardar les seves compres a partir del 24 de novembre és, conjuntament amb Portugal, el preu més car entre els països de l’entorn. En el cas de l’Estat lusità, el govern va decidir cobrar un impost de 10 cèntims d’euro per cada bossa de plàstic i va donar la llibertat a cada comerç de cobrar-la a un preu superior si així ho trobaven convenient. A la resta de territoris de l’entorn, Catalunya (que té transferides les competències de comerç), Espanya, França i Itàlia tenen un preu mínim de venda de la bossa plàstic inferior als 10 cèntims d’euros.

En el cas català, tots els comerços estan obligats des del passat 31 de març a cobrar als seus clients les bosses de plàstic. A diferència d’Andorra, que ha marcat un preu d’entre 10 i 15 cèntims per cada bossa, el govern de la Generalitat de Catalunya dona llibertat a cada comerç a decidir el cost de cada una de les bosses.

L’executiu espanyol, per la seva banda, amb l’objectiu de donar compliment a les normatives comunitàries, prohibirà a partir de l’1 de gener de l’any que ve la distribució gratuïta de bosses de plàstic. Les més barates costaran cinc cèntims d’euro i les més cares, 30. La Unió Europea va fixar dues fórmules per reduir-ne el consum. Una l’adopció de mesures per garantir que el consum de bosses de plàstic no superi les 90 per persona a 31 de desembre del 2019 i les 40 a 31 de desembre del 2025. L’altra va ser la prohibició d’entregar bosses de plàstic de manera gratuïta a partir del 2019.

Respecte a França, un estudi realitzat entre diferents centres comercials assenyala que el preu més barat és de 0,07 cèntims per bossa de plàstic. El màxim és de 0,22 cèntims d’euro. A Itàlia, els preus oscil·len entre els 0,03 cèntims d’euros les més barates i els 10 cèntims les més cares.

Cal recordar que segons diversos estudis a Europa cada any es fan servir 238 bosses de plàstic per persona i que cada una d’elles triga uns 400 anys a descompondre’s totalment. Cada any uns vuit milions de bosses de plàstic acaben sent brossa dipositada al medi ambient al continent. Només es reciclen un 10% de les bosses, el que genera unes 100.000 tones de residus l’any.

Els països del sud d’Europa són els que consumeixen més bosses de plàstic per persona a l’any, sent els estats nòrdics els que menys en fan servir.

tracking