Política

DA augura canvis al vot dels residents per l'acord amb la UE

El secretari d’organització de DA afirma que l’acostament a Europa pot portar a “cedir” en aspectes
com ara el dret de sufragi a les comunals

DA augura canvis al vot dels residents per l'acord amb la UEFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’acostament a Europa podria comportar canvis en el dret de vot dels residents a les comunals. El secretari d’organització de DA, Esteve Vidal, afirma que l’acord d’associació amb la Unió Europea pot portar el Principat a fer passos per garantir que els ciutadans instal·lats al país puguin exercir el sufragi a les eleccions comunals, així com els andorrans que viuen a l’estranger a les locals. “Si Andorra s’acosta a la UE és probable que hi hagi una evolució també en el vot dels residents”, va remarcar, i va afirmar que en el marc del procés d’homologació que està duent a terme el Principat “si volem acceptar una sèrie de condicions és possible que haguem de cedir en altres”, sobretot –va dir– “si volem que els andorrans instal·lats a Espanya o França tinguin la condició de comunitaris”.

“Dins la negociació global potser els propers anys veurem una evolució en aquest sentit”, va manifestar. No obstant això, va recordar que el vot dels ciutadans que resideixen a l’exterior depèn de l’estat on visquin i de si hi ha acord o no amb el país de procedència. “El vot dels estrangers en un altre país és una qüestió que es regula entre estats”, va destacar, tot reiterant que “és un tema que s’haurà d’avaluar en un futur”. Tenint en compte, va subratllar, que “Andorra és un país petit on el pes dels residents sobre els nacionals és molt important” i per tant “s’ha d’analitzar”. Però el dret a vot dels residents a les comunals i també la rebaixa dels anys per obtenir la nacionalitat són qüestions que “a poc a poc van evolucionat al ritme que el país ha volgut fins ara”, va exposar, reconeixent que “hi ha certes coses que costen i van més lentes”.

Referèndum sobre l’acord

El dirigent demòcrata jutja necessari sotmetre l’acord d’associació amb la UE a referèndum. “Jurídicament no caldria però es tracta que la gent se’l faci seu. És un acord tan cabdal que entenem que la ciutadania hi ha de donar el vistiplau”, va argumentar. En aquest context, va remarcar que té l’“esperança”que Liberals d’Andorra “se sumi en algun moment al pacte d’estat”. Malgrat el desacord del grup liberal envers la manera com s’estan duent a terme les negociacions, Vidal va afirmar que “ens uneixen moltíssimes més coses que les que ens separen”. “Hi poden haver punts de vista diferents però tots els partits representats al Consell estem d’acord que l’acord és molt important i cal fer-lo”, va sentenciar, tot afegint que “tots hem entès que l’acord és vital” malgrat que “alguns puguin discrepar en la manera com s’està negociant”.

No aquesta legislatura

Malgrat que la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, va manifestar que la voluntat de la UE és culminar l’acord l’any 2019, Vidal va assenyalar que “és possible que no tinguem l’acord d’associació aquesta legislatura” perquè “la negociació és molt feixuga”. Amb tot, va apuntar que “l’acord l’hem d’entendre com la continuació natural de les reformes i del procés d’acostament que es va iniciar el 1990” amb l’acord duaner i tots els convenis que s’han anat signant posteriorment, així com el procés d’homologació i obertura econòmica.

El polític taronja va definir el dossier europeu “com el més important que hi ha sobre la taula” i va assegurar que “marcarà l’economia del nostre país durant les properes dècades”. “L’impacte econòmic que pot tenir és molt important. Si tenim un acord les nostres empreses tindran un mercat de més de 400 milions de potencials clients; serà un escenari completament diferent.” D’aquesta manera, va adduir que “si fem una bona negociació i mantenim les nostres línies vermelles crec que serà evident que no hi ha una altra alternativa”. “El destí natural de la nostra economia és Europa”, va concloure.

LENTITUD EN LES REFORMES DE DA

Vidal va defensar la feina que ha fet el Govern de DA des del 2011, tot i que va admetre que les reformes plantejades a l’inici no s’han pogut dur a terme “al ritme desitjat”. “És cert que el ritme aquesta legislatura no ha estat el previst”, va dir, atribuint-ho a “un accident en el camí que va ser l’afer BPA”, que va fer que durant un any i mig el programa “‘s’alentís”. Fet que és –va subratllar– “absolutament normal en un país com Andorra, que no té una administració enorme”. A més, va deplorar que s’han fet “moltes coses” que han quedat “tapades”.

tracking