educació
Una Universitat d'Estiu per ampliar la capacitat de crítica dels polítics
Els assistents reflexionaran durant quatre dies sobre el binomi tecnologia-humanitat
“Gràcies a la Universitat d’Estiu els polítics que hi assistim podrem ampliar el nostre criteri, ens farem persones més crítiques i podrem prendre millor les nostres decisions.” Són paraules del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, en la presentació ahir de la 34a edició de la Universitat d’Estiu d’Andorra, que arrenca avui a les 17.30 hores al Centre de Congressos de la capital amb un acte d’obertura presidit pel cap de Govern, Toni Martí. Una setantena de persones s’han inscrit per assistir a les vuit ponències, dues per dia, que es realitzaran fins dijous. Enguany la Universitat d’Estiu girarà entorn a la tecnologia i les humanitats, un binomi que per Jover “no sé si és antagònic o complementari”. Sí que va recordar que aquest binomi existeix des de “fa molt temps” i que en el cas de la tecnologia “és un fi o un mitjà a les nostres escoles per aconseguir resultats pedagògics”.
A la presentació hi van assistir el moderador de la Universitat d’Estiu, el professor i periodista Jean-Paul Marthoz, i els dos ponents de la primera jornada: el doctor en física i catedràtic d’història de la ciència José Manuel Sánchez Ron i el doctor en ciències, professor de tecnologies de l’educació i conseller pedagògic Marcel Lebrun. El primer parlarà sobre la tecnologia i la ciència com a motors de la història de la humanitat i l’altre sobre els reptes, els elements en joc, les condicions i els límits d’ensenyar i aprendre a l’era digital. Tots tres van coincidir a assenyalar la importància que ha tingut i que té la tecnologia en el desenvolupament de la humanitat.
El programa de la universitat inclou sis ponències més: Noves tecnologies i seguretat, a càrrec de Nicolas Arpagian; La tecnologia en la vida quotidiana: el mòbil canvia de pell, per Núria Oliver; La innovació en els sistemes alimentaris per fer front als reptes planetaris, per Olivier le Gall; La medicina en el futur, per Bartalan Meskó; Futur quàntic, per José Ignacio Latorre, i Risc tecnològic en la societat postconfiança, per José Antonio López.
Respecte al desenvolupament de la Universitat d’Estiu d’Andorra des del seu naixement, Jover va destacar que “el fil conductor de les 34 edicions ha estat tenir un bon programa i apropar-lo a tothom”. El ministre va recordar que sempre s’ha caracteritzat per la qualitat dels ponents i per estar oberta a tots els ciutadans.