Política

Espot no rebutja ser el successor de Martí però afirma que DA té candidats millors

El ministre creu que el moment per parlar de la successió del cap de Govern “ja arribarà” i que ara té massa feina com a membre de l’executiu per pensar-hi

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, no va voler fixar la seva posició de cara al relleu que Demòcrates per Andorra haurà de dur a terme amb vista a les eleccions generals del 2019. Espot, una de les figures més ben posicionades, va assegurar que “sempre que em pregunten dic que hi ha persones amb més experiència i bagatge polític que jo mateix”, encara que ràpidament hi va afegir que “no em descarto, però també crec que el debat per afrontar-lo ja arribarà”, en l’acte de presentació del nou curs de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM). Espot es va excusar en la seva activitat com a ministre per intentar justificar la manca de concreció en aquest afer. “Com a membre de l’executiu tinc entre mans molta feina de gestió diària que m’ocupa tot el dia i no és el moment per prendre aquesta decisió” perquè, segons va manifestar, el més important per al país és seguir treballant i mantenir les promeses electorals que es van fer en el seu dia. “El nostre objectiu és complir el programa amb què ens vam presentar a les eleccions i encara ens queda molta feina per fer, de manera que quan arribi el dia ja tractarem el tema, estudiarem els pros i els contres i treballarem amb consens per escollir el millor candidat”, va dir.

El cap de Govern, Toni Martí, va reobrir el debat sobre la seva successió durant la inauguració de la Universitat d’Estiu d’Andor­ra, després d’afirmar que s’hauria d’escollir el seu relleu a final d’any o principi del vinent i que no té cap preferència, sinó que “hi pot haver diversos candidats millors que jo”. Una frase calcada a la que va repetir ahir el ministre Espot. La diferència és que mentre Martí va instar a començar a pensar en el seu relleu, Espot va manifestar que “encara queda un any i mig per a les pròximes eleccions, així que encara tenim temps”. Els dos estan d’acord que no serà una successió traumàtica i el ministre va confiar a “assolir un consens, com sempre fem a Demòcrates per Andorra”.

LA RESIDÈNCIA L'ALBÓ OBRIRÀ A PRINCIPI DEL 2018

La residència l’Albó de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell finalitzarà les seves obres d’ampliació i remodelació a principi del 2018, tal com va assegurar Celine Mandicó, la directora del centre. “Estaran acabades per a aquelles dates, una mica més tard del que pensàvem, però ara ja estem segurs que serà aviat”, va afirmar a la presentació del nou curs de l’EENSM, que es va fer ahir al Centre de Congressos de la capital, i que va comptar amb la conferència inaugural del psiquiatre Ramon Novell i el suport d’Andbank. Aquests treballs es van fer amb la voluntat d’impulsar el canvi de model que el centre volia aplicar en l’atenció integral als usuaris i fomentar la seva autonomia. En aquest sentit, Mandicó va destacar la importància de la inserció laboral dels alumnes i de la bona entesa amb l’executiu, que ha integrat la borsa de treball a la del Servei d’Ocupació. “Vam reformular tot el sistema que utilitzàvem i ens vam incorporar als programes del Govern. Des d’aleshores és el Servei d’Ocupació qui se n’encarrega”, va manifestar.

El ministre Espot va reconèixer que s’havien fet grans avenços per a les persones amb discapacitat, sobretot “des que el 2002 es va aprovar la Llei de garantia dels seus drets”, encara que va afirmar que “és un camp en el qual mai s’arriba fins al final”. A més, Espot va recordar que des de fa uns mesos va entrar al parlament un projecte de llei per modificar tota una bateria de regulacions sobre aquest tema, que permetrà “tenir un país completament adaptat a les seves necessitats, encara que també volem que el comitè pels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides les avali”, va dir el ministre.

Mandicó va deixar de banda la polèmica sobre si Govern fa bé de finançar la Seguretat Social de les persones amb discapacitat només fins al salari mínim interprofessional. Algunes organitzacions es queixaven que així s’aconseguien salaris baixos, però la directora de l’EENSM va deixar a criteri de l’empresa el sou a pagar. “Si un lloc de treball requereix un salari superior serà la pròpia política salarial de l’empresa la que el fixi. L’article 18 ajuda en la cotització i nosaltres volem que hi pugui accedir el màxim nombre de persones”, va finalitzar.

Espot no rebutja ser el successor de Martí però afirma que DA té candidats millors

tracking