dades estadístiques
La parròquia de Sant Julià és l'única que no augmenta l'ocupació
A l’agost, que es tanca amb un 80% d’habitacions venudes, va créixer el nombre de pernoctacions a totes les parròquies menys a la laurediana
Les dades d’ocupació fetes públiques ahir per la Unió Hotelera (UHA) confirmen que el d’enguany ha estat un estiu de rècord. El mes passat es va registrar una ocupació del 79,77%, la millor des del 2011, que és quan la UHA va començar a recollir les dades. El juliol, amb un 65,2%, també va ser el millor mai registrat quant a ocupació, fet que confirma que el d’enguany ha estat un estiu excepcional. Però entre les dades positives en destaca una de negativa: l’ocupació hotelera a Sant Julià de Lòria, que no es recupera com passa a la resta de parròquies i al país en general. A l’agost va ser la parròquia amb menys ocupació, amb un 69% de mitjana i l’única de les set que no la va incrementar respecte al mateix mes de l’any passat.
“Des de fa temps estem veient que a Sant Julià de Lòria hi ha problemes”, va explicar Manel Ara, president de la UHA, en declaracions al Diari. “Pot ser un problema de producte o d’atractius turístics”, hi va afegir. Davant d’aquest panorama va avançar que “s’ha de fer una anàlisi de la situació i poder ajudar d’alguna manera a incorporar Sant Julià a la tendència general de millora en l’ocupació”. Cal recordar que la laurediana és la parròquia que té menys hotels i llits d’Andorra. Segons les dades d’Estadística, a 31 de desembre del 2016 hi havia vuit hotels oberts i 774 llits. A la totalitat del país n’hi havia 235 i 32.963, respectivament.
La de Sant Julià és una situació que es viu durant bona part de l’any, va explicar Ara, i a l’agost s’ha detectat en altres parts d’Andorra, com ara Canillo i el Pas de la Casa, on els hotelers “ho passen malament”. En el cas de la localitat encampadana s’ha vist que hi ha menys visitants francesos que hi pernocten.
Malgrat aquestes situacions puntuals, el balanç que es fa des de la UHA de l’ocupació a l’agost és de satisfacció. El 80% d’ocupació es quatre punts superior a la del mateix mes de l’any passat, amb parròquies com Andorra la Vella i Escaldes-Engordany amb mitjanes del 84,6% i del 83,2%, respectivament. A Escaldes s’ha incrementat en 10 punts l’ocupació respecte a l’agost passat.
La satisfacció a la UHA també ve de la mà de l’augment en el preu de les habitacions i en la facturació. Les enquestes realitzades entre els associats posen en relleu que un 63,1% dels establiments han incrementat el preu mitjà en un 4,6%; un 13,1% l’ha disminuït en un 5,4% i el 23,6% l’ha mantingut. Quant a la facturació, un 76,3% l’ha augmentat de mitjana un 8,6%; un 10,5% l’ha disminuït en un 4,5% i el 13,1% l’ha mantingut. “Totes aquestes dades s’emmarquen en un context general de millora econòmica als països veïns”, va dir Ara.
PREVISIÓ DE CUES PELS PONTS DE MERITXELL I LA DIADA CATALANA
L’àrea de Mobilitat preveu que la coincidència del pont de Meritxell i el de la Diada de Catalunya puguin provocar problemes a les carreteres d’entrada i sortida del país. En el cas de la festivitat andorrana, Jaume Bonell va assenyalar que demà a la tarda es preveu que hi hagi una important sortida de vehicles del país en direcció sud i és per això que es recomana sortir abans de les quatre de la tarda davant la possibilitat que es formin retencions. També es considera divendres al matí un dia complicat, ja que coincidint amb la festivitat de Meritxell molts andorrans es traslladen fins a la Seu d’Urgell, on se celebra el tradicional mercat d’oportunitats. Divendres a la tarda ja podrien tornar alguns vehicles, però no seria fins diumenge que entrarien la gran part dels vehicles andorrans que hagin marxat de pont. Es preveu que la tornada sigui esglaonada.
Respecte al pont de la Diada catalana, la principal entrada de vehicles pel riu Runer es preveu per divendres a la tarda, tot i que dissabte també pot ser un dia de molt volum de trànsit tant d’entrada com de sortida. El fet que es pugui donar una gran mobilització de persones a Catalunya amb motiu de la manifestació convocada per a la Diada fa pensar a Mobilitat que diumenge no hi haurà una gran entrada de vehicles de Catalunya.
Bonell va explicar que no hi ha programat cap operatiu especial més enllà de la mobilització d’efectius de qualsevol cap de setmana. “Tothom estarà en alerta, policia i els serveis de mobilitat comunals, i es reaccionarà conforme hi hagi problemes”, va assenyalar.