SECTOR HOTELER
El comú projecta fer paquets per incrementar les pernoctacions
El comú de Sant Julià es planteja oferir activitats durant dos o tres dies perquè els turistes dormin a la parròquia
El comú de Sant Julià de Lòria treballa en una proposta de paquets turístics per augmentar les pernoctacions a la parròquia. Ho va explicar ahir la consellera de Turisme del comú lauredià, Meritxell Teruel, després de les dades que va fer públiques la Unió Hotelera (UHA) i en què es manifestava que l’ocupació dels establiments era la més baixa de totes les parròquies i l’única de les set que no va incrementar el mes passat el nombre de pernoctacions respecte al mateix mes del 2016.
El comú lauredià ha decidit posar fil a l’agulla i estudia la possibilitat d’oferir paquets turístics en què s’inclourien Naturlandia, visites guiades a punts d’interès de la parròquia i activitats esportives com ara el ràfting. L’objectiu d’aquesta proposta és, segons Teruel, que es puguin oferir “dos o tres dies amb activitats assegurades” tota la jornada i, d’aquesta manera, els turistes es podrien quedar a dormir a la parròquia. “Estem treballant per ajuntar activitats perquè la gent es quedi almenys una o dos nits”, va explicar Teruel, que hi va afegir que estan pendents d’organitzar una reunió amb representants del sector hoteler.
Tot i que Sant Julià de Lòria és considerada una parròquia de pas, Teruel va explicar que esperen que “l’objectiu és que d’aquesta gent de pas alguna es quedi aquí”, situació que beneficiaria no tan sols els hotels, sinó també el sector de la restauració i els comerços. Teruel va reconèixer que quant a pernoctacions, Sant Julià de Lòria va per darrere. “Anem més fluixos que d’altres parròquies”, va dir. Amb tot, la consellera de Turisme va assegurar que aquest estiu el nombre de turistes ha crescut un 1% segons les informacions del comú de Sant Julià i considera que molts turistes prefereixen parròquies més cèntriques, com ara Andorra la Vella o Escaldes-Engordany, pel fet d’estar més a prop de la zona comercial. “Potser per comoditat poden sortir de l’hotel i anar-hi caminant, i això els atreu més que haver d’agafar el cotxe i pujar cinc quilòmetres”, va dir. Per la seva banda, des de l’oposició del comú lamenten “la davallada” d’ocupació del mes d’agost. El conseller d’Unió Laurediana Joan Albert Farré va dir que “el comú no té cap voluntat d’implicar els establiments en campanyes que es puguin fer per millorar l’atractiu turístic de la parròquia”. Farré també va considerar que Naturlandia no suposa un catalitzador per a les pernoctacions. Tampoc creu que el ràfting pugui ser una alternativa pels dubtes sobre la seva viabilitat a causa del poc cabal del riu a l’estiu.
ELS TREBALLADORS DE NATURLANDIA NO PODIEN ABATRE ANIMALS
Els treballadors del parc d’animals de Naturlandia no estaven ni estan autoritzats a abatre cap dels exemplars que estan en captivitat a la instal·lació ni en el cas que s’hagi de fer “com a mesura de resolució d’una situació de perjudici greu ocasional o imminent”. Així s’indica en la resposta que el Govern ha realitzat a la pregunta de la consellera general del PS Rosa Gili amb referència a l’abatiment de l’os Torb al parc d’animals.
Des de l’executiu s’assenyala que segons el reglament referent als sacrifici d’animals, la captura i els controls especials de la població, és el personal de l’administració qui efectua el control i eventualment el sacrifici, que cal privilegiar mètodes de captura en viu (trampes o sedació a distància) i que únicament en darrer terme el personal autoritzat pel ministeri pot procedir a sacrificar un animal mitjançant l’ús d’una arma de foc. I afegeix que el parc d’animals de Naturlandia, malgrat pugui disposar de protocols interns de funcionament i d’actuació davant de situacions de crisi, queda sotmès al compliment de les disposicions de dit reglament.
A la resposta també es llisten els controls efectuats al parc per funcionaris del ministeri de Medi Ambient. S’assenyala que només una vegada i abans de l’autorització com a nucli zoològic, el personal tècnic de Patrimoni Natural va revisar els tancats i els edificis de maneig dels animals. L’1 d’agost del 2014 el cos de banders va revisar per primera i única vegada la tanca perimetral del parc.
Tots els animals importats (14 cérvols europeus, 2 cérvols sika, 6 daines, 11 llops, 3 ossos, 5 cabres salvatges, 3 isards, 3 linxs, 5 cabirols, 3 marmotes, 11 muflons, un duc, un duc blanc, una falsa coral, una fura, un gamarús i una mofeta ratllada) van ser controlats pel Govern.