visita del cap d'estat lusità
El president de les abraçades
El cap d’Estat de Portugal va participar ahir al matí activament als actes en honor a la patrona d’Andorra. A la tarda va visitar els membres de la comunitat portuguesa. Ja fos a Canillo o a Escaldes-Engordany, no va negar la mà o una abraçada a qui se li va apropar.
Dijous ja va donar mostres que pot ser un malson per a qualsevol equip de seguretat, i ahir ho va confirmar totalment. Marcelo Rebelo de Sousa no va deixar d’estrènyer mans, de donar abraçades, de fer petons i de fer-se fotos des de les deu del matí, quan va iniciar a peu el camí entre Prats i el santuari de Meritxell, fins a bona entrada la tarda, quan va abandonar el Prat del Roure després de passar unes quantes hores amb els seus compatriotes. Al seu costat policies de paisà vigilaven algun moviment sospitós que no es va produir. Desenes d’agents feien guàrdia a les carreteres, alguns força armats, i en els llocs més elevats més policies franctiradors tapats amb passamuntanyes.
Preocupat o no per la seguretat, el president de la República de Portugal va passar bona part del matí al santuari i va participar activament en els actes en honor a la patrona d’Andorra. Malgrat la seva edat, 68 anys, el setè president portuguès des de la Revolució dels Clavells va fer en pas ràpid, en poc més de deu minuts, un camí que s’havia previst fer en vint. Una velocitat que va provocar algun problema a la comitiva de periodistes. L’han acompanyat els dos dies una desena de professionals vinguts de Portugal i un d’ells, més pendent d’enregistrar imatges, va estar a punt de caure a baix del camí. Periodista i càmera, però, van sortir il·lesos de l’ensurt.
Ja al santuari, Rebelo va visitar l’església antiga de Meritxell guiat pel cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, i pel ministre d’Interior, Xavier Espot, que havien fet el camí amb ell. Aquí es va produir una de les anècdotes del matí. El president volia fer una ofrena a la verge de Meritxell i encendre algun ciri. Però en aquest cas són ciris elèctrics que van a base de monedes. Rebelo no en duia i Mandicó, sí. No va dubtar a agafar-les, però en el mateix moment de fer-ho va treure la cartera per entregar-li al cònsol de Canillo un bitllet de cinc euros.
I a partir d’aquí va començar el ball de petons, abraçades i selfies. N’hi va haver entre l’antiga església i les escales del santuari, on va ser rebut pel Copríncep episcopal. També després de la missa en honor a la Verge de Meritxell. Gairebé un quart d’hora va trigar a poder atendre els periodistes que l’esperaven a les escales. Va ser una atenció atípica, amb el cap de Govern, Toni Martí, i el president de Portugal rodejats de periodistes i a la vegada aquests rodejats de membres de seguretat i de ciutadans. I no només portuguesos. Els andorrans que van prendre part en l’homenatge a la patrona no es van estar tampoc de fer-se una fotografia i saludar Rebelo.
La comitiva va dinar al Saló Noble de la Casa Museu d’Areny Plandolit, a Ordino, i abans de fer-ho, els periodistes andorrans que van seguir el cap d’Estat portuguès durant tot el dia no van voler ser menys i es van immortalitzar amb l’estrella mediàtica del dia i potser de l’any.
I a la tarda, bogeria col·lectiva al Prat del Roure. A la sala, on abans hi havia hagut un concert de l’estrella del pop lusitana David Carreira, i al parc després. Allà els flaixos i els petons només tenien un nom i no era el de Carreira, era el de Marcelo Rebelo de Sousa regalant abraçades.
EMOTIU RECORD A LES VÍCTIMES DE L'ACCIDENT AL DOS VALIRES
El president de la República de Portugal, que durant les dues jornades de visita a oficial a Andorra va mostrar el seu tarannà més alegre i empàtic, va viure el moment més emotiu en l’homenatge que la delegació va retre ahir als set treballadors de la construcció lusitans –la majoria, cinc, en l’esfondrament del viaducte de la boca oest el novembre del 2009– que van perdre la vida durant les obres de construcció del túnel de les Dos Valires. La comitiva, on també estava el cap de Govern, Toni Martí, i bona part dels membres de l’executiu i que va ser rebuda pels cònsols de la Massana, David Baró i Raül Ferré, es va desplaçar a la boca oest del túnel des del santuari de Meritxell.
L’acte d’homenatge va ser senzill i no es va allargar gaire en el temps. Rebelo va dipositar un ram de flors als peus de la nova placa commemorativa que s’ha instal·lat just a la sortida del túnel, que recorda els noms de les víctimes mortals així com també que el viaducte porta el nom de pont de Lisboa per honorar la seva memòria i els vincles afectius entre Portugal i Andorra. Acompanyat del Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i de la resta d’autoritats es va guardar un minut de silenci en la seva memòria. Va ser un moment molt emotiu en el qual el president de Portugal, fins i tot, va deixar entreveure algunes llàgrimes. A l’homenatge també hi va ser present la família d’una de les víctimes mortals. Rebelo va tenir l’ocasió de saludar-la i mantenir una conversa amb la vídua d’un dels treballadors morts just sobre la plataforma que es va enfonsar fa vuit anys.
L’acte s’ha aprofitat per fer més visible el record cap als treballadors que van perdre la vida durant la construcció del túnel i per la totalitat, la majoria portuguesos, que el van fer possible. Fins ara hi havia una placa en record de l’accident a la carretera general passada la gran rotonda en direcció la Massana i una segona inscripció amb els noms de les víctimes sota el viaducte, al camí Ral.