visita del cap d'estat lusità

Rebelo es dona un bany de masses amb 1.500 portuguesos

Unes 1.500 persones omplen el Prat del Roure per ovacionar el president

Rebelo es dona un bany de masses amb 1.500 portuguesosXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, va viure ahir l’estima que la comunitat de residents portuguesos té a la seva persona i al seu país d’origen. Unes 1.500 persones van omplir la sala del Prat del Roure per donar la benvinguda al president de la República Portuguesa, que va ser ovacionat una desena de vegades durant un discurs que no va durar més de deu minuts. El moment més emotiu de l’acte més popular de les dues jornades de visita de Rebelo a Andorra va ser quan va sonar l’himne de Portugal que les 1.500 persones presents al Prat del Roure van cantar a peu dret.

Rebelo ja s’ho podia esperar, i és que en el moment d’entrar a la sala, acompanyat del cap de Govern, Toni Martí, i diversos ministres, va rebre una ovació ensordidora dels seus compatriotes. Es coneixia que el president de Portugal és una persona propera i empàtica, però el discurs que va oferir va arribar al cor dels presents, que no es van estar d’inter­rompre’l amb aplaudiments i crits de “Portugal, Portugal”.

“La comunitat de portuguesos a Andorra treballa tots els dies als comerços, a l’hostaleria, a la construcció, a la indústria i als serveis”, va dir Rebelo, per afegir que “amb el vostre treball, suor, competència i dedicació, esteu aquí en nom de Portugal per contribuir que Andorra sigui rica, poderosa i justa”. Després de recordar els tràgics incendis patits a Portugal a l’estiu, Rebelo va indicar als membres de la comunitat lusitana que ells, amb la resta de compatriotes, “formem un sol poble, un sol país, una sola pàtria i una sola nació”.

Centenars de ‘selfies’

Rebelo, després de recordar que els seus compatriotes són el 14% dels residents al Principat, va tenir un record per a les set persones que van perdre la vida en la construcció del túnel de les Dos Valires. “Heu treballat i treballeu tots els dies pel futur d’Andorra i de Portugal. I fins i tot hi heu deixat la sang. Treballem a fora amb sang portuguesa per construir una Andorra millor”, va dir.

Després d’explicar els compromisos tancats dijous entre el cap de Govern i ell, Rebelo va voler mostrar el suport de Portugal al tancament d’un acord d’Associació entre Andorra i la Unió Europea i a l’organització al Principat de la Cimera Iberoamericana del 2020. Va acabar sentenciant que “el que és bo per a Andorra és bo per a Portugal i el que és bo per a Portugal és bo per a Andorra”.

Minuts abans que el cap d’Estat lusità visités les entitats de la comunitat portuguesa a l’aparcament dels Veedors i que es fes centenars de fotografies i selfies amb totes les persones que li ho van demanar, va tenir un moment per –fins i tot– parlar de la seva família. Després d’admetre que “no és fàcil viure lluny de casa i del territori on neixes”, va explicar que cinc dels seus nets viuen i treballen fora del territori portuguès.

Martí, que va parlar després que Rebelo acabés el seu discurs amb un “viva Portugal i visca Andorra”, va donar “en nom d’Andor­ra” gràcies a tots els membres de la comunitat lusitana per tot “el que heu aportat a Andorra des dels anys vuitanta”. Igualment, va voler remarcar el paper del Principat com a país d’acollida “en un moment en què es discuteix tant d’immigració”. I vista la rebuda donada al president portuguès, Martí va fer broma assegurant que “jo miro de ser empàtic, però al costat del president de Portugal soc un aficionat”.

Compromisos entre estats

Si el d’ahir va ser un dia dedicat a la comunitat portuguesa i a la festivitat de Meritxell, la jornada de dijous, la primera de les dues de visita oficial, va ser la més institucional. La trobada entre Martí i Rebelo va servir perquè els dos estats es comprometessin a revisar i actualitzar l’actual conveni de la Seguretat Social entre els dos països, que data de finals dels anys vuitanta, per adaptar-lo a les necessitats actuals de protecció social de la població portuguesa que viu a Andorra, i també dels andorrans que visiten Portugal. Tot i això no es va valorar si dins d’aquesta renovació es treballarà per resoldre els retards en els cobraments d’algunes pensions. També es vol millorar l’ensenyament del portuguès a les aules i que es faci en horari lectiu i es treballarà en el reconeixement de les titulacions i la presència del portuguès a la universitat.

Quant a la retenció del 10% a les pensions de jubilació andorranes dels portuguesos, Rebelo va garantir que desapareixerà l’1 de gener, quan s’apliqui el CDI entre els dos països. Portugal estudiarà si elimina Andorra de la seva llista de paradisos fiscals.

Rebelo es dona un bany de masses amb 1.500 portuguesos

tracking