Un advocat declara per l'afer dels veneçolans acusats a BPA
El lletrat va ser citat per la investigació sobre un possible blanqueig
La Batllia investiga l’origen d’uns diners pagats a un advocat andorrà per uns clients veneçolans que havien tingut comptes a Banca Privada d’Andorra. El lletrat hauria declarat dilluns davant de la batlle Canòlic Mingorance acompanyat per un altre lletrat, i segons van informar diverses fonts properes al món judicial, és possible que la declaració tingués lloc com a testimoni.
Els fets es remunten als diners que un grup de veneçolans que la Batllia relaciona amb Petróleos de Venezuela, SA (PDVSA) tenia a BPA. Una investigació judicial va provocar que la Batllia deixés bloquejats uns 200 milions d’euros a l’entitat. Aquest va ser un dels casos que va citar la FinCEN dins de la llista per justificar la intervenció del banc. Les autoritats nord-americanes van xifrar en 4.200 milions de dòlars la quantia que consideraven que havia passat per BPA i que la FinCEN veia vinculada a suborns i comissions relacionats amb Petróleos de Venezuela.
Els 200 milions d’euros estaven bloquejats a la Batllia i finalment es va autoritzar que fossin alliberats. L’advocat que ara és investigat tenia alguns dels veneçolans com a clients. El lletrat, segons les mateixes fonts del món judicial consultades, hauria cobrat una minuta molt alta. A banda, hauria rebut una compensació afegida també d’una quantia molt important per haver aconseguit la resolució en positiu de l’afer en disputa. Aquesta xifra és la que es qüestiona per part de la justícia. L’advocat, segons les mateixes fonts, defensa que els diners van ser un afegit per la satisfacció del client amb la seva feina.
Els diners que va cobrar l’advocat es trobaven suposadament dins dels comptes de Banca Privada d’Andorra quan l’entitat va ser intervinguda. En les primeres anàlisis dels comptes la suma va quedar bloquejada, segons fonts properes al procés de diferenciació de comptes, en no existir una justificació satisfactòria de l’origen. En aquests moments es desconeix si la quantitat encara resta retinguda a l’antiga Banca Privada d’Andorra o si posteriorment va ser alliberada. Les mateixes fonts van comentar que en aquest afer també hi podria haver algun altre advocat afectat, tot i que no van poder precisar si se l’investiga. Es cerca determinar si l’origen dels diners és lícit.