Sanitat

Govern aposta per pagar 4 milions per la màquina de radioteràpia

Toni Martí s’alinea amb el director de l’hospital, Josep Maria Piqué, i deixa molt complicada l’arribada de l’Institut Oncològic Baselga

Govern aposta per pagar 4 milions per la màquina de radioteràpia

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Toni Martí s’ha situat a favor del posicionament del director de l’hospital, Josep Maria Piqué, perquè sigui el Nostra Senyora de Meritxell i no un operador extern qui implanti una màquina de radioteràpia a Andorra. El preu de la màquina, segons fonts properes al cas, se situaria prop dels quatre milions d’euros si es compta tant l’aparell com el cost de la instal·lació, que requereix fer una sala especial. Aquesta decisió deixa gairebé fora de joc la implantació de l’Institut Oncològic Baselga (IOB), amb qui es negocia des de fa anys i que ja tenia previst arribar a principi de l’any vinent. Damunt de la taula hi havia dos models. El que defensa Piqué es basa en el fet que arribi un operador forà però amb capacitat d’actuació limitada i que la màquina de radioteràpia sigui pública. L’opció de l’Institut Oncològic Baselga passava per crear una seu al país ubicada a l’hospital que oferís un centre de tractament integral contra el càncer.

La idea de l’IOB passava per col·laborar amb els professionals sanitaris d’aquesta especialitat que ja estan treballant a Andorra. La línia anava en dues direccions. Una per donar resposta a les necessitats de la població nacional i que ja no fos necessari anar a Barcelona per als tractaments de radioteràpia. En segon terme, s’obria la porta que hi hagués ciutadans d’altres països que vinguessin a fer-se tractaments concrets que incloguessin una estada al país. Seria el vessant del turisme sanitari i precisament va ser el Govern, segons fonts properes a l’institut, qui el va proposar quan es va anar a contactar per si interessava l’opció d’instal·lar-se al Principat.

Renunciar a d’altres projectes

Toni Martí ja va avançar durant el darrer debat d’orientació política que el Govern està disposat a abandonar altres projectes d’inversió pública en cas que sigui necessari per poder comprar la màquina de radioteràpia. El cap de l’executiu va especificar que “si el Govern ha de renunciar a una rotonda o a un eixample de carretera i això suposa que tinguem a Andorra un aparell de radioteràpia ho farem”. El polític escaldenc va asseverar que “es farà un concurs i Andorra tindrà un aparell de radioteràpia”, i va sub­ratllar que la qüestió va més enllà de “si és l’Institut Baselga o no”. Martí hi va afegir que “hi ha moltes famílies que tenen un malalt que ha de desplaçar-se i és un maldecap. Si hem de renunciar a alguna cosa ho farem”. Aquest posicionament topa amb allò que Govern va anar des del principi a proposar a l’Institut Baselga perquè s’instal·lés a Andorra. Va ser Josep Maria Piqué qui es va oposar des del primer moment que Baselga agafés tant de pes dins de l’estructura de l’hospital i finalment ha guanyat la partida.

L’IOB estava convençut que l’acord amb el Govern estava fet i fins i tot ja estava treballant en un calendari per instal·lar-se a Andorra. Segons el director del centre, Sergi Mira, “crear el servei d’oncologia és senzill, ja que les instal·lacions que es necessiten no són complexes, de manera que si es produeix [l’acord] podríem començar a tractar els pacients durant el primer semestre del 2018”.

Aquesta opció es limitava a la part del diagnòstic i seguiment de la malaltia. Pel que feia al tractament amb la màquina de radioteràpia es preveia un termini d’un any i mig. Mira va explicar que “disposar d’un servei de radiologia demana més temps. Aproximadament un any i mig”. A més, va reconèixer que “ara mateix les negociacions estan aturades, però ens reunirem durant les pròximes setmanes i esperem tancar-lo abans de dos mesos.”

QUI PORTARÀ LA MÀQUINA?

Un dels dubtes sobre la línia per la qual ha apostat el Govern es troba en el fet que l’Institut Oncològic Baselga disposa del personal i els programes per al tractament integral del càncer, i amb el model d’una màquina estatal s’haurà de fixar l’operatiu. Cal que s’estableixi si l’hospital haurà de contractar especialistes que es facin càrrec del funcionament o si serà l’operador extern que acabi enduent-se el concurs qui ho farà. Fonts mèdiques van indicar que hi ha diversos operadors exteriors que ja s’han interessat pel concurs.

tracking