Luis Alonso
“Voldríem que el Big Data fos realitat d'aquí a un any”
La iniciativa escolar de termites i l'aposta energètica, entre els projectes de futur
Luis Alonso coordina l’activitat del Massachusetts Institute Technology (MIT) a Andorra, que fa uns dies va organitzar-hi la cimera de ciutats intel·ligents. Alonso avança que el Big Data serà realitat aviat.
En quin moment es troba la col·laboració del MIT al país?
En un punt interessant. En una primera fase ens calia conèixer les institucions i la gent i animar-les a col·laborar. És el moment de buscar sinergies i establir projectes. S’ha obert l’Espai d’Innovació d’Actua, als baixos de Caldea. Hi ha innovació i creació, i la gent pot visitar-nos.
Quin tipus de projectes poden desenvolupar al Principat?
Andorra té un repte en mobilitat i en turisme. Tens 8 milions de visitants l’any, un model basat en la neu i la naturalesa, has de generar una nova experiència al visitant, pots fer-ho amb noves tecnologies. A les empreses també els interessa la flexibilitat normativa andorrana. S’hi pot desenvolupar el Persuasive Electric Vehicle (PEV), amb què una empresa pot provar la tecnologia autònoma en vehicles, que serà el futur del sector.
Quins altres usos té el PEV?
Captura dades, genera mapes 3D. Té sensors que capten l’ambient, la velocitat. Hem proposat a FEDA instal·lar aquests sensors a les bicis elèctriques que hi haurà. Això generaria un ventall molt ampli de possibilitats, els sensors ens podrien dir quines carreteres són més transitades per ciclistes, quines infraestructures noves poden fer-se al país per a aquest sector.
Estem a prop del Big Data?
Sí, quant al fet que disposem de les dades del Govern, de FEDA, d’ActuaTec, d’Andorra Telecom, i també volem arribar a tenir-ne del comerç. El ministre d’Economia ho té en ment. Hem de correlacionar aquestes dades i també les podrem incorporar al City Scope, que situa sobre una maqueta d’Andorra la Vella i Escaldes, tot tipus de dades, d’una manera visual, per aplicar-les en solucions i nous projectes.
Quan serà una realitat?
El Big Data és bàsic per a la sinergia entre empreses, voldríem que estigués llest en menys d’un any. No és senzill, la innovació suposa anar resolent reptes.
Totes aquestes dades, quina utilitat real tindran?
Els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes poden buscar solucions a la mobilitat, un cop sumada la correlació de dades, perquè entendran els patrons d’una manera que abans no podien. Sabem que molts turistes espanyols van al Cirque du Soleil, doncs pots saber què més oferir. Sumar dades diferents t’explica coses.
Quins altres projectes hi ha?
A l’escola de Santa Coloma tenim en marxa el programa educatiu TerMites, al voltant de la tecnologia, és un programa pilot que pot implantar-se a tots els sistemes escolars del país. Treballem el PEV i el City Scope, i amb FEDA ens interessen els sistemes Microgrids per ser independents en l’àmbit energètic, no dependre de França i d’Espanya com fins ara.