referèndum
Els catalans al país envien el vot de l'1-O a través del servei de correus francesos
Els residents adrecen les seves butlletes a la delegació del govern de la Generalitat a París
Els catalans residents al Principat ja emeten el seu vot per al referèndum sobre la independència de Catalunya anunciat per a l’1 d’octubre. Tot i l’anul·lació del referèndum per part del Tribunal Constitucional espanyol, els que formen part del registre de catalans a l’exterior estan fent arribar les paperetes a través de La Poste a la delegació del govern de la Generalitat a França, que haurà de rebre les butlletes com a molt tard el mateix 1 d’octubre perquè els vots siguin vàlids.
Els enviaments no es fan a través del servei de correus espa-nyols, que la setmana passada va enviar un comunicat a tots els treballadors avisant-los que no podien tramitar cap petició d’enviament sobre l’1-O. Fonts de correus van afegir que la llei de referèndum suspesa no contemplava que les paperetes dels residents a l’exterior s’enviessin pel servei de missatgeria espanyol, sinó pels serveis de correus del país en què estan ubicades les delegacions de la Generalitat a l’exterior.
Els electors que viuen al Principat segueixen el mateix mecanisme que la resta dels catalans residents a tot el món, i atès que no hi ha cap delegació del govern català instal·lada al país, el vot s’envia a l’oficina del país més pròxim, en aquest cas a França. Aquesta és l’única via que tenen els catalans al país per escollir el futur polític de la comunitat autònoma espanyola, ja que pel fet d’estar registrats a l’ambaixada espanyola com a residents a l’estranger no apareixeran a les llistes electorals a Catalunya. Amb tot, només poden votar aquells que consten al registre de catalans a l’estranger amb data del 6 de setembre. A diferència del 2014, no està previst que hi hagi urnes al país. El coordinador de l’ANC, Manel Urindar, va dir que hi haurà residents catalans que no podran votar per no estar registrats en la data límit que va anunciar la Generalitat. Urindar va queixar-se dels retards que han patit alguns residents per rebre el certificat d’espanyols residents empadronats a l’estranger (conegut com PERE), cosa que ha provocat que algunes persones no s’hagin pogut donar d’alta al registre de catalans a l’exterior.