competències i transferències
La conversió de Laurèdia en Comú en partit, en risc
Els demòcrates comencen a contemplar un comitè propi i abandonar la idea d’una formació local vinculada com fa UL amb els liberals
L’informe que el comú lauredià va encarregar al constitucionalista Miguel Ángel Aparicio sobre la reforma comunal i que posa en dubte el text consensuat continua tenint efectes. Un dels més evidents, segons diverses fonts, és el distanciament entre Demòcrates per Andorra i la Plataforma Laurèdia en Comú (LC), que ha començat els tràmits per constituir-se com a partit. DA està deixant de veure amb bons ulls apostar per la marca laurediana, i segons les mateixes fonts, es comença a inclinar per un comitè propi que faci llista. L’únic que frena aquesta decisió és el convenciment que això derivaria, segurament, en l’aparició d’una tercera llista de caràcter socialdemòcrata, fet que comportaria un triomf gairebé segur d’Unió Laurediana.
Laurèdia en Comú va néixer com a plataforma aglutinadora de gent de diferents partits (hi ha membres independents i de línia socialdemòcrata) per una can- didatura conjunta davant Unió Laurediana. El pal de paller de la plataforma era DA, i durant la campanya de les comunals va comptar amb el suport explícit dels taronja. L’allunyament entre el partit que governa i la plataforma ha estat lent però constant des de l’inici del mandat per discrepàncies sobre les actuacions de la majoria comunal.
La gota definitiva
L’element definitiu, però, ha estat l’informe sobre la reforma comunal, en el qual segons diferents fonts de DA s’hi veu mala intenció. El simple fet de demanar-lo, segons aquestes fonts, només podia tenir com a objectiu tombar l’acord al qual havien arribat el Govern, DA, els liberals i els comuns, i en principi al qual també s’hi havia sumat Sant Julià. El segon element de mala fe que hi veuen els demòcrates és que el passés a tots els grups polítics a les portes del debat d’orientació política. Entenen que Josep Vila, per motius que encara es desconeixen des de les files demòcrates, va decidir donar munició a l’oposició perquè pogués posar en dubte un dels principals èxits dins del balanç de la present legislatura.
Els militants demòcrates integrats d’alguna forma al comú continuen dins del projecte de Laurèdia en Comú, però la relació amb el partit ha quedat tallada. A més, segons altres fonts coneixedores de la situació, existeix el dubte respecte a si els afiliats a Demòcrates per Andorra poden estar donats d’alta simultàniament a dos partits. Aquest fet no és transcendent mentre LC sigui una plataforma, però agafarà rellevància des del moment en què passés a convertir-se en un partit. Els pesos pesants demòcrates en política laurediana, tant càrrecs electes com persones amb pes polític a la parròquia, han optat de moment per no incorporar-se a la plataforma. L’entusiasme de convertir-se en partit derivat del triomf a les eleccions s’ha anat esvaint i cada cop és més difícil que s’arribi a articular una formació estable de perfil lauredià (com Unió Laurediana) vinculada als demòcrates (similar a la d’UL amb els liberals).
Un torpede amic
Laurèdia en Comú ha fet reunions en les quals s’ha avançat en la constitució d’un partit, amb el lideratge del cònsol major, Josep Miquel Vila. I és precisament amb el cònsol amb qui DA té més diferències. El sotrac derivat de l’informe Aparicio té difícil solució perquè el Govern no es podia imaginar que des d’una formació afí es torpedinés un punt tan important com ho és la reforma comunal.
D’altra banda, l’administració ha rebutjat el projecte d’estatuts que va presentar Laurèdia en Comú per constituir-se com a partit polític. Es tracta d’un defecte de forma en alguns dels articles. La formació preveu que es refaci el text per tornar a presentar-lo i que tinguin el vistiplau per a la inscripció en el registre.