òbit

Mor l'empresari i ex-conseller general Enric Palmitjavila

Cofundador i copropietari d’Andimesa amb Pere Besolí, tots dos van impulsar Gala Perfumeries

Mor l'empresari i ex-conseller general Enric PalmitjavilaFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

L’empresari Enric Palmitjavila Ribó va morir ahir al matí als 80 anys. Palmitjavila, que va ser conseller general entre els anys 1997 i el 2001, va ser fundador i propietari, conjuntament amb Pere Besolí, de Gala Perfumeries, negoci que van impulsar des del grup Andimesa i que compta amb 21 botigues a Andorra. La marca es va crear l’any 1995, tot i que el 1978 van adquirir la seva primera perfumeria. La firma es va expandir fora de les fronteres del Principat, concretament a Espanya, tot i que l’any 2013 es van traspassar a una empresa del sector del veí del sud.

Palmitjavila i Besolí, amics de la infància, ja que tots dos van néixer el 1937 a Encamp, van constituir l’empresa Andimesa l’any 1972, en un inici dedicada a la importació mundial de productes d’electrònica, rellotgeria i fotografia. Pioners a Andorra en la importació de productes d’Extrem Orient –van ser els primers a afrancesar aquests productes amb la fórmula importació-exportació simultània–,van crear i liderar el mercat en foto i ràdio al ser majoristes. Creadors de les botigues al detall BP, també van entrar al mercat immobiliari l’any 1973 amb la promotora Profinca.

Palmitjavila, que va ser membre fundador de la Cambra de Comerç, també era propietari del grup Quars, ESSO, Òptica Visual i de la Borda Estevet.

Bibliòfil i polític

Palmitjavila va destacar com a bibliòfil i amant de l’art. Tenia una biblioteca amb uns 150.000 llibres i l’agost del 2015 va protagonitzar un episodi anecdòtic quan va transcendir que havia adquirit als Encants barcelonins part de la biblioteca particular del matrimoni d’artistes catalans Albert Ràfols Casamada i Maria Girona.

Apassionat d’El Quixot –tenia a la seva biblioteca uns 1.500 exemplars de l’obra de Cervantes, alguns del segle XVII– en va cedir una seixantena a l’ambaixada espanyola, que amb motiu del 400 aniversari de la mort de l’escriptor els va exposar a les instal·lacions consulars l’abril del 2016. El Cercle de les Arts i de les Lletres li va retre homenatge per la seva trajectòria dins del món de la cultura, conjuntament amb Besolí.

Palmitjavila, pare de quatre fills, entre ells l’ambaixador a Portugal i al Vaticà, Jaume Serra, va ser un dels membres fundadors del partit Iniciativa Andorrana d’Escaldes-Engordany l’any 1992 i l’any 1997 va ser el número dos de la llista d’Unió Liberal que va encapçalar l’ex-cap de Govern Marc Forné. Va ser representant de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. També va ser cònsol honorari d’Alemanya, càr­rec que l’any 2014 va traspassar a la seva filla Cristina Palmitjavila.

Un empresari dels d’abans

El cap de Govern, des de Nova York, va lamentar la mort de Palmitjavila. “Era una persona que jo m’apreciava”, va dir Martí, que va destacar tant la faceta humana com empresarial de qui va ser conseller general liberal. “És un empresari de renom que ha reeixit amb la seva cara més humana”, va dir. En va lloar “la capacitat emprenedora”.

El cap de l’executiu va afegir que l’empresari “va viure la transició des d’una Andorra que començava comercialment i que ara s’ha consolidat”. Martí va qualificar la firma de perfumeries que va crear conjuntament amb Besolí com una de les “més prestigioses” del Principat. “No era fàcil, potser ara tot es veu des de la facilitat”, va remarcar.

El president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Francesc Mora, va destacar que Palmitjavila era una persona “molt apreciada”. Tots dos van coincidir com a consellers del grup liberal entre el 1997 i el 2011. “Ell era un home fet a si mateix, que va començar en uns orígens molt humils”, va explicar Mora, que també va destacar que els viatges que va fer durant molts anys, sobretot a Alemanya, li van permetre formar-se i agafar un important bagatge. “És un empresari dels andorrans d’abans, que començaven des de zero, i estava molt vinculat al món empresarial”, va declarar Mora.

Preguntat pel seu vessant cultural, va subratllar que Palmitjavila era “molt aficionat” als llibres i a la cultura. “Sé que quan se n’anava de viatge passava moltes estones buscant llibreries de segona mà per trobar llibres antics o altres elements com ara mapes d’Andorra. És una afició que tenia”, va dir Mora.

L’ex-conseller general en l’època que Palmitjavila va ser parlamentari, Simó Duró, admetia ahir que políticament estaven molt allunyats, però recordava les converses que havia mantingut amb ell a la sala dels Passos Perduts. “Moltes vegades parlàvem de la història d’Andorra, de documents, de referències, dels coprínceps, eren converses molt enriquidores”, rememorava Simó Duró. “Era un andorrà que s’estimava la terra i els fonaments d’aquest país”, va concloure.

La missa funeral se celebrarà avui, a les quatre de la tarda, a l’església Sant Esteve d’Andorra la Vella.

tracking