Espot concreta que el codi de procediment civil entrarà a tràmit parlamentari entre els mesos d'octubre i novemebre
La degana del Col·legi d’Advocats ha destacat que alguns dels suggeriments que van fer hagin estat acceptats i l’expectativa en la qual viu el col·lectiu davant el que ha de suposar el nou codi, ja que és una “reforma important”
El mes d’octubre o a molt estirar el mes de novembre el codi de procediment civil entrarà a tràmit parlamentari. Així ho ha anunciat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, afegint que ara només queden petits aspectes per tancar després del treball que s’ha dut a terme de manera conjunta amb els advocats i també amb els consellers de la comissió legislativa d’Interior.
De fet, Espot ha manifestat que ara fa uns quinze dies hi va haver una reunió on es van tancar els darrers “serrells” amb el Col·legi d’Advocats i, després de la qual, també es van “incorporar nous suggeriments” del col·lectiu i ara resta pendent una trobada amb els consellers general per “tancar amb ells qüestions més polítiques”. Espot ha posat èmfasi en què aquest nou codi suposarà una “agilització dels processos civils” que representen, ha recordat, un percentatge molt important dels processos que arriben a la justícia.
La degana del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, ha posat en relleu el que suposarà aquest codi de procediment civil. De fet, ha manifestat que ha de suposar una “reforma important”, de la qual ha destacat el fet que es passarà d’un procediment escrit a vistes orals. Pel que fa a la feina d’elaboració d’aquest text, ha recordat que s’hi ha treballat durant molt de temps i ha valorat que alguns dels suggeriments que han fet hi hagin estat inclosos. Davant els canvis que ha de suposar, ha subratllat que el col·lectiu està expectant, ja que ha recordat que els canvis sempre poden fer una certa por, però ha fet una crida a “intentar jugar el joc” i adaptar-se ràpidament a les novetats que suposi, destacant que ha de reduir els terminis i, per tant, fer la justícia més àgil. Pel que fa als textos legals, Bellocq també ha manifestat que treballen amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis per a la creació d’una cort d’arbitratge, tot i que ha afegit que es tracta d’un treball complex i que no estarà enllestit abans d’un any.
Canvis lligats a la nova seu de la justícia
Durant el seu discurs amb motiu de la cerimònia de la toga en el marc de la celebració del patró dels advocats, Bellocq també ha posat en relleu que treballen en l’actualització del reglament d’assistència lletrada i en el protocol de guàrdies amb la policia. També ha remarcat, com ho ha fet el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, el que suposarà la nova seu de la justícia. Així, Bellocq ha avançat que caldrà plantejar-se si els nous espais dels quals disposaran han de fer que el servei de consultes gratuïtes es duguin a terme al nou edifici. També ha emfatitzat que tres advocats de la segona convocatòria van superar les proves per a l’accés a l’advocacia i que aquests dies s’han dut a terme les proves de la tercera convocatòria. A més, l’any que ve la Universitat d’Andorra oferirà un màster en dret andorrà, tal com ha remarcat Bellocq.
Prèviament a les paraules de la degana, Casadevall havia expressat l’impuls que suposarà la posada en marxa, el 2019, de la nova seu de la justícia i ha palesat la col·laboració amb els advocats perquè puguin rebre, entre d’altres, formacions en relació al codi de procediment civil o el nou expedient digital.
La cerimònia de la toga ha servit perquè dos nous lletrats s’incorporin al col·legi i durant l’acte ha tingut lloc també la conferència de l’exdegà de l’Orde d’Advocats de Tolosa, Jean Luc Forget, que ha parlat de la relació entre el món judicial i els mitjans de comunicació.