administració

Unitat sindical contra la reforma de la Funció Pública

Els representants dels treballadors consensuaven ahir un text per tal de fer públic el seu malestar amb
la manera d’actuar del ministeri

Unitat sindical contra la reforma de la Funció PúblicaARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La manera de procedir del ministeri de la Funció Pública ha tornat a tensar els ànims dels sindicats de l’administració i a unir-los en la crítica al Govern. Representants dels diferents col·lectius de treballadors públics mantenien ahir al vespre una reunió per consensuar un posicionament conjunt pel que consideren un nou menysteniment de l’executiu demòcrata. Un posicionament que reflectiran en un escrit que tenen previst fer públic els propers dies. La gota que ha fet vessar el got ha estat el fet que el ministeri no els hagi entregat encara una còpia del projecte de modificació de la Llei de la funció pública quan ja l’està presentant als treballadors a través de diferents reunions per departaments i que, a més, s’hagin trobat que s’inclouen modificacions substancials com el pas dels triennis a quinquennis que no s’havien abordat durant la negociació.

Els sindicats denuncien que es repeteix la situació que ja van viure amb la retallada salarial i amb la reforma de les pensions. “El problema és el de sempre”, es queixava el representant del Col·lectiu de funcionaris de la policia (CFPA), Salvador Prieto: “en diuen negociació i no ho és”. Els col·lectius de treballadors públics es queixen que són convidats a taules de treball però que després la seva opinió no es té en compte. En aquest cas, sostenen, amb el greuge afegit que s’han trobat amb la desaparició dels triennis sense que aquest canvi s’hagués posat formalment sobre la taula de negociació. La modificació sí que s’hauria explicat, però, en una darrera reunió a final de juliol però en què hi va haver una representació sindical molt minsa. “S’hauria d’haver fet una altra reunió i no començar a informar indiscriminadament els treballadors”, denunciava el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach.

Contra el ministeri

“És una presa de pèl total per part del ministeri de la Funció Pública”, va lamentar el màxim representant de la Unió Sindical, que va declarar-se decebut amb la ministra Eva Descarrega, amb la qual havien arrencat amb millor sintonia després d’una relació tensa amb el seu antecessor, Jordi Alcobé. “Estem en contra del fons i també de la forma perquè no són maneres, no ens ho mereixem això”, va afegir Ubach.

La reunió dels representants sindicals –van assegurar que hi eren tots els col·lectius i tot i que el CFPA no va poder enviar cap membre de la junta el seu president va deixar clar que donarien suport al que decidissin els companys– es produïa després que el ministeri ja hagi explicat en aquestes reunions per departaments el contingut de la reforma a tots els cossos especials i també al cos d’educació. Hi han passat banders, duaners, penitenciaris, policia i bombers, i aquesta setmana també estava projectada la primera de les tres reunions que s’han previst per als treballadors de l’educació.

Tanmateix, la reunió arribava l’endemà d’una decisió de l’executiu que també ha generat controvèrsia: el canvi del reglament de compensacions, que estableix que a partir d’ara seran els directors o els responsables de cada departament els que prendran la decisió de com un treballador compensa l’hora extra, si amb diners o amb dies festius. Fins ara era el propi treballador el que ho feia. “Estem completament en contra”, manifestava Gabriel Ubach, que carregava durament contra el Govern: “entra dintre de les polítiques totalitàries de l’aquí mano jo”. Per al representant sindical el lògic és que ja que és el treballador qui ha de treballar fora de l’horari laboral fixat, també ha de ser ell qui decideixi com les recupera.

El canvi, però, només afectaria el cos general de l’administració i el d’educació, no els cossos especials per les particularitats de la seva tasca. La policia ja segueix un sistema diferent en què els agents pacten amb els superiors quin percentatge es recupera en festius i quin es percep en diners atès que podria ser un problema per a la cobertura d’un servei considerat essencial que un número important d’agents decidissin recuperar les hores extra amb temps lliure.

Els representants dels sindicats consultats ahir van assenyalar que de moment volien fer públic el seu malestar a través d’un escrit que enviaran al Govern però que també faran públic. No van avançar quines altres mesures es plantegen si no s’escolten les seves demandes.

tracking