FEDA liderarà la gestió de línies del bus i del transport públic integrat

El Govern declara desert el concurs per a la concessió de les rutes nacionals i farà una nova licitació abans de dos mesos

FEDA liderarà la gestió de línies del bus i del transport públic integratFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres va declarar ahir desert el concurs per a la concessió de les línies nacionals d’autobusos i va aprovar la convocatòria d’un de nou en un termini no superior als dos mesos. El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, ho va anunciar en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, i va assegurar que les noves concessions estaran en marxa el setembre de l’any que ve. El nou plec de bases inclourà un canvi substancial respecte al que és va aprovar el juny de l’any passat. Les adjudicatàries no hauran de constituir una plataforma per unificar la gestió, ja que serà FEDA qui ho faci. L’elèctrica també serà l’encarregada de tirar endavant el projecte de transport públic integrat que inclourà a més de les línies de transport nacional regular de viatgers, les bicicletes elèctriques, la integració de tarifes de transport, els punts de càr­rega dels vehicles elèctrics, una nova gestió dels aparcaments i un sistema de compartir vehicles.

Segons va explicar Saboya, l’obligació de les concessionàries de constituir-se en societat anònima com a plataforma gestora de les línies havia creat “incertesa” en els licitadors i la descripció de les tasques i obligacions podien generar “conflictes d’interpretació”. El nou plec de bases, va indicar el ministre, “preveu corregir i esclarir tots aquests aspectes”.

Saboya, que va recordar que quatre empreses van concórrer al concurs que va tancar l’admissió d’ofertes l’octubre del 2016, va explicar que exceptuant l’apartat de la gestió, el plec de bases serà molt similar a l’anterior. No inclourà, per exemple, una especificació de les tarifes, un aspecte contra el qual les empreses de transport van recórrer. El ministre va dir que el batlle ja ha dictat sentència en sentit favorable al Govern.

Tres lots diferents

El que també és mantindrà al plec de bases és la licitació de les línies en tres lots: el de la vall del Gran Valira, el del Valira d’Orient i el del Valira del Nord. El concurs declarat desert preveia mantenir les sis línies interurbanes més el bus exprés, amb petites variacions. A Andorra la Vella, el recor­regut havia de passar per la Baixada del Molí i Prat de la Creu; Escaldes incorporaria la carretera de l’Obac; mentre que la d’Ordino s’allargaria fins a la Cortinada i, en hores punta, fins al Serrat.

La resolució del concurs estava encallada pels tres recursos presentats per les companyies de transport –Saboya va admetre que “ningú estava satisfet” amb la situació que havia generat el plec de bases– i s’està en espera de saber si es retiren els dos que encara s’han de resoldre.

El ministre espera que el nou plec permeti millorar el transport públic després que diversos governs ho hagin intentat sense èxit i va explicar que des de l’agost s’han fet reunions amb les companyies de transport de passatgers i que el diàleg és fluid.

Mobilitat de la vall central

D'altra banda, el Govern va licitar ahir els treballs de redacció del pla de la mobilitat integral de la vall central d’Andorra, que ha de determinar les actuacions a seguir en relació amb la mobilitat, i a tots aquells factors que li són inherents, a Andorra la Vella i Escaldes, amb els objectius principals de millorar la qualitat de vida de les persones, la de l’aire, i l'optimització i la racionalització dels recursos.

INTERCANVI DE DADES FISCALS AMB 12 PAÏSOS MÉS

El Govern ha aprovat el projecte de llei de modificació de la Llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal per afegir 12 països més (Mònaco, Liechtenstein, San Marino, l’Argentina, Austràlia, les Illes Fèroe, Groenlàndia, Islàndia, Noruega, Sud-àfrica, Corea i els Emirats Àrabs Units) amb els quals Andorra té signat un conveni de no doble imposició o un acord d’intercanvi d’informació amb sol·licitud prèvia. El ministre de Finances, Jordi Cinca, que va presentar la modificació en roda de premsa, va explicar que amb aquests 12 països s’intercanviarà informació de comptes financers automàticament l’any que ve amb dades del 2017, “perquè en el seu moment ja es va anunciar que l’intercanvi automàtic s’aplicaria en aquestes jurisdiccions”. Amb la modificació, que haurà de ser aprovada pel Consell General, Andorra estarà en disposició d’intercanviar informació fiscal amb un total de 41 països: els 28 de la Unió Europea i Gibraltar, ja inclosos a la llei actual, i els 12 nous.

tracking