política
L'oposició dubta que el canvi estigui per al 2019
Els partits critiquen la tardança i la manera de presentar la llei de la funció pública
aL’oposició denuncia el retard en la presentació de la reforma de l’administració i el malestar generat entre els col·lectius de funcionaris. Els partits critiquen la forma com el Govern ha dut a terme les consultes amb els sectors concernits i dubten que la revisió pugui veure la llum abans d’acabar la legislatura, i molt menys fer-ho amb el suport de tots els actors. A més, lamenten que encara no han rebut el text i per tant no l’han pogut analitzar. La consellera general del grup liberal Judith Pallarés va fer palès que l’avantprojecte “arriba tard”, i va advertir que “es farà llarg perquè no crec que sigui una tramitació ràpida”, ja que s’ha de fer una feina “que tot just començarà ara”. Pallarés va manifestar que “la presenten tard”, ja que “només queda un any de legislatura”, i va afirmar que “fa dies que rebem opinions de funcionaris sobre com ho han portat”.
La consellera del PS Rosa Giliva afirmar que “DA s’ha adormit en aquest tema” i per tant veu “probable” que la reforma no vegi la llum perquè “no seria la primera vegada que veiem coses que es van demorant”. “Sis anys amb majories absolutes i no han estat capaços de tirar endavant això”, va deplorar, afegint que “improvisen i no saben mai on van”. Per altra banda, el conseller d’SDP Víctor Naudi va augurar que o bé “s’aprovarà una reformeta que necessitarà ser modificada la propera legislatura o bé no s’aprovarà perquè no hi haurà ni temps ni voluntat política”. “Com que Toni Martí ja albira la seva successió, si no hi ha un suport relativament ampli els candidats a succeir-lo no sé si li donaran suport”, va etzibar.
“Les reformes estructurals pateixen d’un mateix mal. Les han agafat tard, perquè han tingut sis anys i mig i les presenten a final de legislatura sense haver-les treballat en profunditat”, va criticar Naudi, el qual va remarcar que “difícilment tindrà suport i serà una llei consensuada”. La consellera independent Sílvia Bonet va pronosticar que la reforma “generarà molta problemàtica” i va plantejar que “si ha de fer gaire rebombori o bé es fa diferent o es renegocia”. “No veig que aquesta llei pugui acabar-se aquesta legislatura”, va sentenciar.
Gili i Bonet van criticar el canvi de triennis a quinquennis i van assenyalar que caldrà veure si es pot compensar. “Si se’ls canvien les condicions a pitjor entenc perfectament que no estiguin contents”, va reblar la parlamentària del PS, que va mostrar la seva preocupació perquè “si realment l’essència de la reforma es basa únicament en criteris economicistes no anirem enlloc”. Bonet, de la seva banda, va dir que entén “el neguit que poden tenir perquè és un canvi molt important” que “genera dubtes perquè era un dret adquirit”, i per tant s’haurà d’“explicar molt bé de quina manera es pot compensar”. “Veurem quines contraofertes han pogut fer”, va concloure. “Des que va entrar DA totes les actuacions de cara als funcionaris han tingut efectes contraproduents que han denigrat la figura del funcionari”, va asseverar, alertant que si el col·lectiu pensa que se’l vol perjudicar això “tindrà conseqüències”.
Suport “total” de DA
El grup parlamentari demòcrata va emetre ahir un comunicat en què manifesta que “subscriu plenament els eixos d’aquesta reforma”. A més, subratlla que el text encara s’ha de sotmetre al criteri de la comissió consultiva i a tramitació parlamentària, i assegura que “aquesta fase de treball col·lectiu serà positiva i contribuirà a millorar i a complementar els aspectes que avui poden generar dubtes o reticències”. Alhora, fa una crida als actors implicats a treballar “amb una actitud constructiva i responsable”.