Justícia

Alberca defensa “les facilitats” que es donen a les fiscalies de fora

El fiscal general vol més mitjans humans, materials i legislatius per fer front a les causes

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El fiscal general, Alfons Alberca, va renovar ahir el càrrec fins al 2023 fent una defensa de l’actuació del ministeri públic en l’àmbit de la cooperació després que des d’algunes tribunes se l’hagi acusat de donar massa facilitats a les autoritats judicials estrangeres. “Aquestes facilitats són recíproques”, va assenyalar a preguntes dels periodistes minuts després que jurés el càrrec a la seu de la Justícia. Alberca va invocar els tractats internacionals signats per Andorra tot recordant el de col·laboració penal internacional, que en el primer article assenyala que “els estats membres es donaran el màxim de facilitats en la seva col·laboració”. El fiscal general va assenyalar que “només la bona relació entre els estats funciona contra el crim organitzat transnacional”, i hi va afegir que “el flux d’informació en les investigacions [entre països] és una obligació de l’Estat”.

Alberca va indicar que des del 2010 Andorra ha evolucionat moltíssim tant en l’adopció de convenis internacionals com en les fórmules de tipificació, i que s’ha avançat en la resolució de les majors dificultats que tenia el Principat. Estudiar i introduir si s’escau noves tipificacions, adoptar fórmules especials d’investigació com són els equips conjunts o dotar-se de mitjans per agilitzar els dossiers internacionals de caràcter civil són altres reptes d’Andorra. “Si la delinqüència no té fronteres no ens les podem posar nosaltres a nivell d’investigació”, va sentenciar.

Més recursos per a la fiscalia

El fiscal general va demanar per al proper mandat més mitjans humans, materials i legislatius, no tan sols per afrontar els judicis relacionats amb la causa BPA, “ja que en tenim moltes més en instrucció”. Alberca va recordar que la fiscalia tramita 100.000 informes cada any i que “s’estan incrementant”. Va reclamar la contractació d’un fiscal més que s’incorpori a l’equip actual format per ell mateix, quatre adjunts i un fiscal en pràctiques.

El màxim responsable del ministeri públic considera que bona part d’aquest necessari increment de recursos vindrà de la mà de la nova seu de la Justícia que es preveu tenir acabada el 2019. “A les actuals instal·lacions hi ha una sobrecàrrega, això és una evidència”, va asseverar Alberca, que va afegir que en l’àmbit legislatiu “cal tenir procediments més àgils” i en l’administratiu més mitjans “per a la tramitació de tots aquests informes”.

Respecte al balanç del primer mandat, el fiscal general va dir que “a ningú se li escapa que han estat sis anys de molta feina en els casos investigats, de molta evolució normativa i d’avenços molt importants en l’àmbit processal”. Segons Alberca, “s’ha ampliat molt tot el que és el ventall d’actuacions de la fiscalia”.

HI HUARÀ TROBADES BILATERALS A LA CONVENCIÓ AL PERÚ

El fiscal general participarà de dilluns a dimecres de la setmana que ve en la convenció de fiscals i procuradors generals que se celebrarà a Lima i que reunirà representants de ministeris públics d’una vintena de països. Alberca, que preguntat per si donarà als fiscals peruans informació sobre les operacions a Andorra de l’empresa Odebrecht, vinculada a diversos casos de corrupció a Amèrica del Sud, va dir que “no parlo de temes concrets ni dels que estan en investigació”, va avançar que aprofitarà la seva estada a Lima per tenir contactes bilaterals amb altres fiscals. “Els contactes en l’àmbit personal amb les altres fiscalies són fonamentals per facilitar el flux d’informació”, va indicar Alberca, que va dir que no sap si a l’agenda està marcada una trobada amb els peruans. La fiscalia d’aquell país vol tenir informació sobre Odebrecht i BPA.

Alberca defensa “les facilitats” que es donen a les fiscalies de fora

tracking