afers socials

Objectiu: una llei de la infància “pionera”

El text incidirà en la prevenció per evitar situacions de risc i a potenciar la coordinació dels actors implicats

Objectiu: una llei de la infància “pionera”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tots els departaments del Govern amb implicació en la infància i l’adolescència, l’administració de justícia, el raonador o entitats com l’Unicef o Aina van estar ahir representats a la primera reunió de treball de la comissió d’experts que s’ha constituït per treballar la futura llei que regularà els drets d’infants i adolescents i que vol, d’un costat, unificar i harmonitzar la normativa ja existent i alhora modernitzar-la amb l’objectiu que sigui “pionera, el que volem és posar-nos al capdavant de les legislacions existents arreu”, va assenyalar el ministre d’Interior i Afers Socials, Xavier Espot, que va presidir la reunió amb el titular d’Educació, Eric Jover. Quant al calendari, Espot va indicar que ahir s’hi havien presentat les bases i la vintena de punts sobre els quals girarà el text per tal que “aquesta comissió d’experts ens pugui fer les seves aportacions i en base a aquestes ja les properes setmanes ens posem a treballar en l’articulat” i que el text ja pugui entrar a tràmit parlamentari a mitjan del 2018.

En relació al contingut del text i les millores que s’hi puguin introduir respecte a la situació actual, Espot en va donar alguns detalls, com ara que vol ser una normativa que doti de participació els menors, “de tal forma que no es faci res per als infants i adolescents sense el parer dels infants i els adolescents”. De fet, ahir ja es va encetar aquesta implicació amb uns tallers que es van organitzar per a escolars i que responen, tal com va comentar l’assessor per a la redacció del text, Carles Villagrasa, “a les recomanacions del comitè dels drets dels infants de l’ONU perquè les lleis es facin amb la participació dels seus destinataris”.

Respecte a les situacions de risc, Espot va indicar que s’incidirà en la prevenció, però que el text també farà un pas més en les mesures coercitives als pares que cometin negligència, perquè “potser des de la perspectiva administrativa no tenim desenvolupat un règim sancionador suficient”, alhora que també es pretén desjudicialitzar determinades actuacions quan es tracti de situacions d’un risc lleu per al menor i “reforçar les competències dels serveis socials en aquest sentit”.

Una de les qüestions que han detectat els experts és “una manca de connexió” entre els actors intervinents en la protecció al menor. “Això és bastant generalitzat al món”, va assenyalar Villagrasa. En aquest sentit, el titular d’Educació va assenyalar el rol important que té i tindrà l’escola, perquè “som uns observadors privilegiats, perquè tenim tota una sèrie de professionals que poden anar observant el que passa amb els infants”.

La llei també farà referència als deures dels menors. Espot va indicar que es valoraran “sancions una mica més dissuasòries” en determinats casos per als menors que infringeixin la llei.

tracking