subestació Elèctrica

Divisió total entre els veïns i el Govern per la ubicació de l'ETR

La plataforma lamenta que la posició de l’executiu i FEDA sigui “inamovible” i reclama de nou que el projecte es faci a Paulelles

Divisió total entre els veïns i el Govern per la ubicació de l'ETRFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Les posicions entre el Govern i la plataforma contra l’estació transformadora (ETR) de l’Aldosa van continuar ahir totalment allunyades, malgrat la reunió que hi va haver al migdia entre veïns i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, també amb la presència del director de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, i els cònsols de la Massana, David Baró i Raül Ferré. “La nostra demanda perquè l’ETR no es faci a la Gonarda segueix en peu”, va explicar Clàudia Navarro, representant dels veïns, que va lamentar que la posició de Govern i FEDA continuï sent “inamovible”.

La ministra va lliurar als representants de la plataforma l’informe tècnic emès pel departament d’enginyeria elèctrica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que conclou que els valors de camps electromagnètics que generarà la futura estació seran inferiors a la normativa dels països veïns i a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. Segons la plataforma ciutadana, l’estudi agafa de referència l’ETR de la Margineda.

Els veïns, en un comunicat emès a mitja tarda, van apuntar que volen que “s’apliqui el principi de precaució”, i avisen que “no hi ha unanimitat científica” sobre els efectes per a la salut i que aquests poden provenir de factors com l’acústic. Clàudia Navar­ro apunta que la plataforma buscarà ara donar “nou impuls” a la recollida ciutadana de signatures contra l’ETR, a partir de la qual van reunir amb anterioritat 500 firmes. A més, contactaran amb experts en la part tècnica i d’altres plataformes ciutadanes.

A la recerca de suport

“Ens volem posar en contacte amb aquelles entitats que han sorgit al país per a la protecció i benestar de la ciutadania, per compartir consell”, diu Navarro, que no avança noms. Abans d’estudiar accions de protesta, volen esperar “a la resposta que doni Govern a les preguntes formulades pels grups polítics i a la demanda que vam fer al Raonador”, argumenta Clàudia Navarro.

L’executiu va mostrar-se ahir convençut que “l’afectació dels camps electromagnètics serà pràcticament imperceptible”. L’informe encomanat per FEDA indica que les edificacions a la zona on està prevista l’ETR es troben a una distància de més de 50 metres. “No estan disposats a valorar la nostra proposta de canvi d’ubicació, amb menys impacte, ni tampoc a proporcionar informes per justificar aquesta posició”, lamenta Clàudia Navarro. En la reunió, Sílvia Calvó va reiterar que l’estació serà “indispensable” per garantir el subministrament a la Massana i Ordino.

La ministra va recordar que hi ha voluntat que els veïns participin en el procés pel projecte arquitectònic i d’integració paisatgística, així com en el seguiment de les obres de construcció a la Gonarda.

NORD ANDORRÀ PODRIA DUR A LA JUSTÍCIA UN CANVI D'UBICACIÓ A PAULELES

La representant dels veïns, Clàudia Navarro, explica que Govern els ha informat que no pot demanar a Nord Andorrà “el cost de distribució de l’electricitat que implicaria la nova ubicació”, perquè llavors “s’arrisquen a entrar en un procés judicial per l’acord firmat l’any 1991” sobre la Gonarda.

La plataforma va demanar, en la reunió d’ahir amb la ministra, que es realitzi un estudi de pressupost en ambdues ubicacions (la Gonarda i el bosc de Paulelles, que proposen els veïns). També va sol·licitar un informe de viabilitat de Paulelles. Segons els veïns, “la raó de la negativa per part de Govern i FEDA de preveure una altra alternativa d’ubicació és també “el cost econòmic, suposadament inassolible”, un argument que la plataforma considera “poc argumentat”. Govern “prioritza el seu acord de fa 26 anys amb Nord Andorrà a la situació residencial actual que exigiria un canvi d’ubicació”, diuen els veïns. Un altre dels representants veïnals, Antoni Oliva, destaca que “han demanat una sèrie de documentació, però ens diuen que no ens la podran fer arribar fins que no s’aprovi el projecte, que volen fer d’interès nacional. Per ells és una cosa que està dada i beneïda”.

tracking