justícia
Apapma demana que s'investiguin responsabilitats per l'actuació al forn
L’entitat ecologista valorarà presentar-se com a part interessada al cas si s’obre una investigació
El president de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma), Carles Iriarte, vol que la justícia investigui les irregularitats que considera que hi va haver en la construcció del forn incinerador de la Comella, i que “s’esclareixi què va passar i si hi ha d’haver responsabilitats polítiques o penals que així sigui”. És per això que l’entitat ecologista ha presentat una denúncia perquè les autoritats judicials esbrinin si hi va haver delicte en el sobrecost de 22 milions d’euros del projecte. L’advocat d’Apapma, Xavier López, va explicar ahir en roda de premsa que han detectat “diverses conductes” que podrien ser constitutives de delictes “majors, i diversos d’ells greus”, com ara el de prevaricació en la funció pública, corrupció i tràfic d’influències, malbaratament de cabals públics o falsedat documental. Com a elements “que ens fan saltar les alarmes”, va detallar que “la desviació de 22 milions d’euros no va fer variar el preu de l’acció, que malgrat tot es va mantenir sense tenir en compte la devaluació”, i també el fet que la participació pública fos només del 20%, “malgrat que en una enorme part la societat estava subvencionada pel Govern”. Aquest fet, exposa la denúncia, va fer que la societat “no estigués sotmesa a les prerrogatives de la llei com són l’exigència de la convocatòria de concursos”.
A banda, destaca que “la construcció s’inicia el 2003 i curiosament les empreses que es van adjudicar les partides més costoses de la construcció van ser aquelles empreses andorranes sòcies de Ctrasa, és a dir, algunes societats de capital andorrà com van ser Treballs Públics Armengol o Empub (propietat d’un ministre de l’època)”. Iriarte va constatar que “hi havia gent que estava a molts llocs”, però va recalcar que “no posem noms i cognoms perquè l’auditoria no els posa”, i la pretensió de la denúncia és que “el batlle dirimeixi” de qui va ser la responsabilitat i “actuï”.
Iriarte va remarcar que Apapma va estar batallant durant dos anys per tenir accés a l’auditoria –“Govern es negava a donar-la esgrimint excuses”, va dir– i va subratllar que la voluntat és “fer net”. “La construcció del forn incinerador va ser un error i una decisió purament política, no mediambiental”, va sentenciar, tot recordant que l’entitat aposta per tancar la planta. “La construcció del forn és un punt negre en la nostra història però ara aquesta auditoria diu que sembla que s’han fet coses irregulars”, va assenyalar, indicant que “volem fer net, saber què va passar i si hi ha responsabilitats que s’esclareixin”. A més, va demanar a les autoritats “per què no han actuat” davant de les possibles irregularitats, ja que l’obligació és denunciar-les, i va avançar que si s’obre una investigació Apapma convocarà una assemblea extraordinària per valorar si es presenten com a part interessada.