benestar social
Millora de prestacions per a la gent gran
El ministre Espot va anunciar que la pensió de solidaritat pujarà fins al salari mínim i s’incrementaran els llindars per accedir a les assistències
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va informar que des d’ara el Govern procedirà a actualitzar les pensions de solidaritat que cobra la gent gran, fins “equiparar-les al salari mínim interprofessional”, que és de 991,47 euros. Aquesta mesura, que s’inclou en el nou pla d’atenció integral per a la gent gran que va presentar ahir, “afectarà la majoria de persones que estan cobrant aquesta prestació, uns 774 padrins”, va manifestar. Fins ara, eren ells qui havien de demanar que se’ls actualitzés la pensió, però Espot va garantir que l’executiu actuarà “d’ofici”. El nou pla integral són 21 accions destinades a millorar les condicions de vida de la gent gran en l’àmbit social i econòmic.
Una altra de les mesures que s’estableixen és l’augment del percentatge dels llindars econòmics de cohesió social (LECS) en un 20% per a aquelles persones grans que visquin soles o que siguin vídues i necessitin una ajuda extra. En aquest cas podran arribar als 1.180 euros, en lloc dels 980 actuals. També creixeran un 10% els LECS per a les famílies en què els dos cònjuges ja rebin la prestació de solidaritat, i s’augmentarà fins al 180%. Aquestes dues mesures estan lligades a l’aprovació del pressupost del 2018.
Totes les persones que rebin la pensió de solidaritat, a més, tindran accés directe al 100% de les prestacions sanitàries i que es tramiti directament el règim del tercer pagador. Amb això s’aconseguirà flexibilitzar l’accés d’alguns padrins a les prestacions de solidaritat. Espot va explicar que amb el nou pla volen donar resposta a la demanda de la Federació de la Gent Gran d’incrementar les pensions. “Hem fet un esforç important des que el 2009 vam crear la prestació”, va dir.
Mesures socials
El pla integral inclou una sèrie de mesures de caràcter social encaminades a millorar l’autonomia de les persones grans i les relacions amb el seu entorn. El ministre va comentar que al pis tutelat que tenen a Ordino “s’hi sumaran tres més, a Encamp, a Canillo i a la Massana, on podrem acollir entre tres i quatre padrins a cadascun”. Espot també es va mostrar partidari de recuperar els viatges amb l’Imserso. “És una proposta que ens agradaria tirar endavant. És competència dels comuns però estem disposats a ajudar tant logísticament com econòmicament”.
També es promourà el programa Radars per a la prevenció i la detecció de situacions de fragilitat i es farà una enquesta als majors de 80 anys que viuen sols, un miler, per conèixer les seves condicions de vida. A final d’any es tindran els primers resultats. A més, s’impulsarà la podologia com a servei bàsic als centres de dia i residències assistides i es vol incloure també als CAP.
El programa Lletra a lletra, en el qual 14 padrins i 14 joves es cartejaran fins al maig, el Jubilactiu, que ajudarà a planificar una jubilació activa i a combatre la pèrdua d’interès i la passivitat, o el Cap i cua, on padrins i col·lectius desfavorits compartiran experiències, volen incidir en les relacions personals. Finalment, es vol potenciar el programa Respir per als cuidadors que tinguin una persona a càrrec. Des de principi d’any ja hi ha hagut 36 demandes.
MESURES
1 Acció de govern
Revisió de la pensió de solidaritat
Govern es compromet a revisar les pensions de solidaritat i a equiparar-les al salari mínim interprofessional, que és de 991,47 euros. Espot va anunciar que actuaran “d’ofici”.
2 Llindar cohesió
1.180 euros per als qui viuen sols
Els llindars econòmics de cohesió social creixeran un 20% per a les persones que viuen soles o siguin vídues. Passaran de 980 a 1.180 euros.
3 Lecs per a parelles
Els cònjuges arribaran al 180%
Les famílies on els dos cònjuges rebin prestacions de solidaritat podran augmentar els LECS fins al 180%, un 10% més que ara. Les accions entraran en vigor amb el pressupost del 2018.
4 Programa radars
Es vigilaran els majors de 80 anys
Es posarà en marxa el programa Radars per a la detecció de situacions de fragilitat i es faran enquestes al miler de majors de 80 anys que viuen sols.
5 Programa Respir
Volen augmentar les 36 demandes
Des de principi d’any ja s’han fet 36 demandes per accedir al programa Respir, que dona suport als cuidadors que tinguin una persona a càrrec. Es vol augmentar la xifra.
Reportatge
"JA EM TOCA, O QUE?"
A primera hora del matí, un grup de padrins ja esperaven fent cua per entrar a la desena edició del Saló de la gent gran que es va celebrar ahir a la sala Prat del Roure. El seu objectiu no eren ni les parades de productes relacionats amb la salut ni amb els cursos de la Universitat d’Andorra, sinó la que ocupaven els nois i noies de l’escola de formació d’Aixovall. Manicura, perruqueria, massatges i maquillatge van ser els objectes de desig i de petites picabaralles entre amigues al crit de “ja em toca, o què?”. Un grup de se-nyores comentaven “com de meravelloses ens han deixat”, o “avui ens han tret entre 30 i 40 anys de sobre”, i van ser les principals estrelles de la desfilada de models que es va fer a la tarda. L’èxit de la passarel·la va ser tan gran, que al final del dia els responsables del saló van xifrar l’assistència en gairebé un miler de persones, i li atribuïen una bona part de responsabilitat.
Altres paradetes amb molta clientela van ser la de Caldea, que sortejava entrades per al termolúdic i Inúu, i la d’una agència de viatges que feia el sorteig d’una cabina en un creuer pel Mediterrani. La Rocío Blanco, la directora de l’agència, reconeixia que era el primer any que venia, “però vist l’èxit segur que hi tornarem. A més, les conec gairebé totes, i ni que sigui per fer petar la xerrada, ja val la pena”. Per davant passava l’Encarna Prados, de Sant Julià, amb la seva butlleta del sorteig i els dits creuats mentre deia “espero que em toqui a mi”.