comunicacions
Andorra Telecom ingressa 19 milions pel 'roaming'
L’operadora liquida un 9% més de l’estimat el primer semestre del 2017 per la itinerància, però baixa un 37% respecte al 2016
Andorra Telecom va facturar 19,2 milions d’euros els primers sis mesos de l’any gràcies als ingressos del roaming. Malgrat que la companyia preveia per a aquest any una davallada dels diners que rep dels operadors d’altres estats quan els seus clients utilitzen el mòbil a Andorra, finalment la facturació ha estat quasi dos milions superior, un 9%, al que havia previst l’antiga parapública. En concret, Andorra Telecom havia pressupostat 17,5 milions per a aquest concepte a conseqüència de la rebaixa de les tarifes en itinerància i el corresponent descens d’ingressos per les trucades i la descàrrega de dades. Caiguda que finalment no ha estat tan acusada com el que s’esperava i que fa que els ingressos del roaming a 30 de juny del 2017 se situïn 1,7 milions per sobre del pressupostat. Són 11,2 milions menys, un 37%, que el que va guanyar la companyia en el mateix període de l’any passat, quan va ingressar 30,4 milions d’euros en concepte d’itinerància, quantitat que va pujar als 49 a les acaballes de l’any, quasi la meitat de la facturació total, que va ser de 104 milions i va situar el benefici en els 37 milions, rècord històric de l’operadora.
De gener a juny d’aquest any, els ingressos de roaming han suposat el 41% del total percebut, que ascendeix als 46,9 milions d’euros. Aquesta quantitat significa que s’ha liquidat el 33% del total d’ingressos previstos al pressupost per a tot l’any, que és de 142,5 milions –els comptes inicials preveien ingressar-ne 132.
4 milions de superàvit
Andorra Telecom va tancar el primer semestre de l’any amb un superàvit de quatre milions d’euros, un 15% menys que el mateix període de l’any passat. Pel que fa als ingressos liquidats, 26,7 milions s’ha facturat als clients nacionals i 20 als operadors, un 53% i un 56% del total pressupostat respectivament per al 2017. Això fa que el primer semestre d’aquest any els ingressos provinents del que paguen els abonats del país ja se situïn per sobre del que es rep dels operadors estrangers, que conjuntament representa pràcticament la totalitat del que guanya l’operadora. L’any passat era a la inversa: 31 milions facturats a operadors i 26 a abonats.
Fins al 30 de juny es van liquidar el 54% dels ingressos corrents previstos per a tot l’any, un 7% més dels estimats perquè la facturació als operadors va ser un 8,8% més alta, 1,6 milions, a la pressupostada. A més, també va augmentar la facturació a clients, concretament en 1,5 milions, un 6% més per l’augment dels serveis paquetitzats de telefonia fixa i mòbil. Respecte a les despeses, s’han liquidat 42,8 milions, el 30% del total, de 142,5, essent la partida més gran la de consum de béns corrents i de serveis, amb 13,8 milions –com ara 5,5 milions en manteniment i reparacions–, i la d’inversions –destaquen 8,7 milions en maquinària i instal·lacions–, així com 7 milions en despeses de personal, la meitat del total pressupostat. La despesa de personal liquidada ha estat superior a la de l’any anterior perquè una part del personal que estava subcontractat ha passat a formar part de la plantilla de l’empresa. També han crescut els costos del tràfic sortint i del transport internacional.
A banda, durant els primers sis mesos de 2017 s’han transferit nou milions d’euros a Govern en concepte de distribució de dividends del 2016. L’apartat d’inversions s’ha executat només en un 23% pels retards que ha patit l’edifici The Cloud, per al qual s’havien previst 15 milions d’euros aquest any. La construcció començarà l’estiu que ve i costarà 39 milions.