sector immobiliari
Neguit a les estacions per l'allotjament dels temporers
La falta d’oferta d’habitatge i els elevats preus dificulten l’accés al lloguer als treballadors abans de l’inici de la campanya d’esquí
Els temporers que treballaran enguany a les estacions d’esquí del Principat hauran de tornar a fer mans i mànigues per trobar un allotjament. Molts estan tenint dificultats per llogar un pis de cara a la nova temporada d’hivern a causa de l’escassa oferta, i fins i tot les mateixes empreses estan mediant amb immobiliàries i amb propietaris de pisos turístics per facilitar una llar als treballadors quan arribin al país.
“Tenim pràcticament el personal contractat, però molts treballadors se’ns han posat en contacte per dir-nos que els costa moltíssim trobar una immobiliària o algú que els llogui un pis per temporada”, explica Montse Ferrer, responsable de recursos humans de Vallnord Ordino-Arcalís. Segons les responsables de recursos humans de les estacions, hi ha diversos factors que poden provocar el problema de la falta d’oferta, entre els quals l’aflorament de pisos turístics o el fet que els no residents no venguin ni lloguin els pisos de propietat a causa de l’intercanvi automàtic d’informació que entrarà en vigor el 2018.
La responsable de recursos humans de Vallnord a Pal-Arinsal, Mònica Garcia, assegura que ja fa “uns anys que [els treballadors] es troben amb dificultats afegides”. Els temporers intenten viure en localitats com la Massana i Arinsal, amb accés directe a l’estació. Atesa la dificultat per trobar un allotjament, Garcia explica que alguns opten per buscar en altres parròquies, i avança que s’estan plantejant canviar el recorregut del bus que recull els treballadors per adaptar-lo a la disposició geogràfica dels temporers. Fins ara el trajecte cobria les localitats d’Andorra la Vella, la Massana i Arinsal, tot i que enguany podria modificar-se.
Un altre problema: el preu
Però a la problemàtica de la falta d’oferta també s’hi suma l’augment dels preus del lloguer. Garcia diu que els assalariats es troben amb poca oferta de pisos i que els preus són “molt elevats”. Montse Ferrer, per la seva banda, apunta que “ara et pots trobar un pis de tres habitacions amb un cost d’entre 850 i 1.000 euros”. Això segons Ferrer comportarà que alguns temporers es plantegin compartir pis. Un altre dels problemes amb els quals es troben els treballadors és que hi ha propietaris que no volen llogar només els mesos de temporada, sinó que demanen que s’hi quedin tot l’any. Alguns dels que ja han pogut trobar un allotjament estan pagant ja el lloguer, encara que no hi resideixin, perquè els propietaris no volien fer-los un contracte tan curt. “Alguns dels que han aconseguit pis és perquè el paguen des del setembre”, diu Ferrer, que apunta que la falta de tenir una residència també dificulta l’obtenció del permís de treball, perquè als temporers se’ls demana un contracte de lloguer o que algú acrediti el lloc on s’allotja. Ferrer informa que han contactat amb hotels i no ho acaben de veure amb bons ulls allotjar temporers perquè “no els surt a compte”, i que altres anys els treballadors s’havien allotjat a l’edifici Tiffany’s, que va quedar malmès a causa del greu incendi de l’any passat. Malgrat que s’estigui reformant, Ferrer diu que no tenen garantit que l’edifici estigui acabat coincidint amb l’inici de la temporada d’esquí. També apunta que davant la delicada situació han demanat a les immobiliàries que els informin directament dels immobles disponibles per llogar, i fins i tot en fan la reserva, i un cop els treballadors arribin al país ja signaran el contracte. La responsable de recursos humans de Vallnord Ordino-Arcalís diu que estan conversant amb els propietaris de pisos turístics, però apunta que “els surt molt més a compte llogar-los per setmanes a esquiadors, que per a temporers”.
Més transfronterers
Una altra de les opcions que s’han plantejat des del sector de Pal-Arinsal de Vallnord és reclutar més treballadors de la zona transfronterera. Mònica Garcia considera que l’horari, que és de 9 del matí a les 5 de la tarda, pot afavorir els desplaçaments dels transfronterers. “Anirem al workshop de la Seu d’Urgell per reclutar el màxim de persones”, afirma Garcia, que diu que preveuen contractar 280 treballadors de fora del Principat. Com els últims anys, el gruix de temporers seran de nacionalitat espanyola i els argentins, que aprofiten la fi de la temporada d’esquí a l’Amèrica Llatina per encadenar amb la temporada a Europa.
El cònsol major de Canillo i president d’Ensisa, Josep Mandicó, sosté que a Grandvalira es continuarà el pla engegat l’any passat, pel qual l’estació fa d’intermediari entre agències i treballadors. “S’hi treballa des de fa dies”, comenta. “L’estació mou molt personal, la falta de lloguer suposa un problema més gran per al petit restaurador, que necessita 1 o 2 temporers”, valora.