telecomunicacions

Andorra Telecom invertirà 16 milions en una empresa espanyola

L’operadora participarà en una societat especialitzada en la instal·lació de serveis d’Internet i telefonia a Andalusia

Andorra Telecom inverteix 16 milions en una empresa espanyolaARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra Telecom invertirà 16 milions d’euros en una societat espanyola dedicada a la instal·lació de fibra òptica. Una operació que segons va poder saber el Diari està en fase ja molt avançada, a punt de tancar-se i per a la qual la companyia destinarà els milions que va guanyar de la venda del 66% de les accions que tenia a MásMóvil. La societat en la qual participarà està radicada a Andalusia i s’ocupa del muntatge de paquets de fibra òptica en urbanitzacions de la costa andalusa freqüentades majoritàriament per jubilats d’origen estranger que contracten paquets molt específics. Un mercat poc madur però amb perspectives de creixement i en el qual no han penetrat les grans companyies espanyoles justament pel fet de ser molt fragmentat i amb una demanda molt concreta que no s’adapta a la seva estratègia empresarial, motiu pel qual se’l vol potenciar.

La societat girarà al voltant d’Avatel & Wikiker Telecom, una empresa creada el juny del 2011 a Marbella i dedicada a serveis d’Internet via fibra òptica, telèfon i televisió, i hi participaran uns 40 suboperadors que també s’integraran a l’entramat societari. Avatel compta actualment amb entre 15.000 i 20.000 abonats i busca un soci capitalista per fer créixer l’empresa. I aquí és on entra Andorra Telecom, que a partir d’una injecció milionària vol arribar a tenir com a mínim el 50% de l’empresa i per tant una posició de domini dins la corporació, amb la participació de tres membres de sis al consell d’administració. Dos més serien Eduard Navarro Iscla i Jordi Alvinyà Rovira, els impulsors de l’acció i que al seu torn són conseller i apoderat solidari respectivament de l’empresa andalusa a banda d’estar vinculats a la Companyia Pirenaica de Telecomunicacions i Canal Pirineus i d’haver mantingut relacions mercantils amb Andorra Telecom en el passat.

La iniciativa empresarial es troba a punt de culminar-se però està en espera de rebre la documentació complementària que ha de servir per donar el vistiplau al tracte, ja que un sector dels analistes que estan estudiant la maniobra demana més informació per esvair els dubtes que els genera. Un dels punts que falta acabar de definir per decidir quin tipus d’estructura societària s’establirà és concretar com i en quants anys es produirà el retorn de la inversió per tal que es produeixi amb les màximes garanties. Per altra banda, en cas que es generin beneficis també falta precisar quina quantitat i fins quan es reinvertirà per acabar de finançar l’operació d’obertura de mercats i reforçar el posicionament d’Andorra Telecom dins d’aquest entorn empresarial.

Estratègia de diversificació

La decisió s’emmarca en el ventall d’accions que ha engegat l’operadora per tal de diversificar l’oferta i obrir nous mercats per aconseguir així pal·liar la caiguda d’ingressos després de la rebaixa de les tarifes del roaming. El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va explicar ahir durant la signatura d’un conveni de col·laboració amb els bombers que la caiguda d’ingressos el primer semestre d’aquest any no ha estat tan acusada com es preveia –de 17,5 milions estimats se n’han ingressat 19,2, 11,2 menys que l’any passat– pel nivell de consum de dades dels turistes. No obstant això, la previsió és que segueixi la tendència a la baixa els pròxims anys i la situació s’acosti al nivell previ al 2013, quan el consum va començar a pujar. És per això que la companyia busca noves vies de negoci.

NOU GINY PER GEOCALITZAR DESAPAREGUTS A LA MUNTANYA

L’helicòpter de rescat dels bombers incorporarà aquesta tardor mateix un nou giny que permetrà geolocalitzar persones desaparegudes a la muntanya a través del senyal del telèfon mòbil encara que no hi hagi cobertura. Es tracta d’un sistema anomenat Lifeseeker que funciona com una antena que detecta els mòbils i en determina la posició exacta tot i que no hi hagi cobertura, però sempre que estigui engegat. El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, i el director adjunt del cos de bombers, Jordi Farré, van comparèixer ahir davant dels mitjans per donar a conèixer l’eina que l’operadora ha comprat per 115.000 euros. L’artefacte “marca la posició exacta a una altura de fins a 5.000 metres” i es pot utilitzar “en vols nocturns i sempre que l’helicòpter pugui volar i el dispositiu tingui bateria”, va destacar Farré, que va afirmar que un cop localitzada la persona amb l’helicòpter “en quinze minuts la podríem trobar”, fet que ajudarà a reduir els casos de desaparició accidental. “Hi ha hagut desenllaços fatals que amb aquesta eina s’haurien pogut evitar”, va assegurar Farré, que va indicar que un cop el Lifeseeker ha detectat el mòbil se li poden enviar missatges sms. A més, permet incorporar el número de telèfon concret del desaparegut, les dades de la targeta SIM o de l’operador per tal d’agilitzar la cerca. “És una eina molt interessant, i més en un país turístic i petit com Andorra”, va concloure.

Nadal, de la seva banda, va apuntar que “és un nou aparell per facilitar els rescats de muntanya” que fa que “els mòbils es connectin a l’antena portàtil de l’helicòpter”. “És una antena que va volant i és suficient per localitzar la persona perduda”, va manifestar. L’acord amb l’empresa és per cinc anys.

tracking