mercat de treball
La reforma laboral fixa acomiadaments més barats
DA tanca una reforma laboral que preveu rebaixar la indemnització per acomiadament injustificat
El grup parlamentari demòcrata ha conclòs la reforma laboral, que té entre els canvis més destacats la prohibició del contracte verbal, la regulació per primer cop del dret a vaga i la rebaixa de la indemnització per acomiadament injustificat, que ara està fixada en 45 dies per any treballat i passarà a ser només un 25% més alta que la compensació per comiat no causal, de 25 dies. A més, es pagaran un màxim de 24 pagues (ara són 30). La formació va entrar ahir a tràmit parlamentari les tres proposicions de llei qualificades de les relacions laborals, de l’acció sindical i patronal i la reguladora del conflicte col·lectiu després de presentar-les als agents socials i als grups parlamentaris.
Els consellers generals de DA Josep Anton Bardina i Maria Marticella van comparèixer després davant dels mitjans de comunicació per explicar el resultat final dels projectes un cop analitzades les 270 aportacions que van fer els sindicats, les patronals i altres col·lectius com els monitors d’esquí o els impulsors de la ILP per a l’ampliació de la baixa de maternitat. Els parlamentaris demòcrates van agrair la participació, que va ser “molta i força important”, segons Bardina, però no van voler precisar quantes esmenes s’han incorporat als textos ni de quins col·lectius.
Cau el fons de capitalització
Els textos recullen pocs canvis respecte a la proposta inicial presentada a l’abril, però elimina el mandat de crear un fons de capitalització, un dipòsit a nom del treballador gestionat per entitats privades que es nodreix d’aportacions de l’1,53% del salari brut que realitza l’empresari per cada any d’antiguitat (entre cinc i sis dies de sou per any) i que funciona com una cotització fixa. Una mesura inspirada en el sistema que Àustria va implantar l’any 2003 per substituir la indemnització per acomiadament i que cau perquè segons va detallar Bardina “no es veu clara la seva aplicació”. “Requereix de més participació dels agents laborals, socials i econòmics i un treball més aprofundit”, va adduir, i d’aquesta manera en comptes d’instar el Govern a crear-lo se li encarrega que faci un estudi sobre el que ha de ser. Aquest canvi fa desestimar una altra de les mesures que pretenia impulsar la reforma laboral: que una empresa pogués reduir el 30% de la jornada de treball de fins a un 50% de la plantilla en cas de pèrdues econòmiques. Com que el fons de capitalització havia de suplir el que es deixava de guanyar en cas de reducció del sou, la mesura no es pot aplicar.
Nous permisos
Pel que fa a la baixa per infantar, només augmenta el descans de paternitat, que passa dels 15 dies de la proposta inicial al mes, mentre que el de maternitat es manté en els cinc mesos (un més que actualment), permisos que seran intercanviables. La nova llei contempla un descans de cinc mesos per adopció, acolliment familiar i un permís no retribuït per malaltia molt greu d’un fill menor. Així mateix, recull que una treballadora que hagi estat víctima de la violència masclista pugui suspendre el contracte per tres mesos. En cas de mort o cura d’un familiar el descans serà de tres dies i de quatre si cal desplaçar-se més de 250 quilòmetres. A banda, canvia el preu de l’hora extraordinària, que ara és gradual i amb la reforma s’unifica i es pagarà un 40% més cara del preu normal. Es podran fer fins a 12 hores extra a la setmana però s’elimina el màxim diari.
Pel que fa a la jubilació, segueix fixada als 72 anys com a edat límit per treballar i s’estableix que els 65 són una causa d’extinció de contracte i l’edat de percebre la pensió de la CASS. Amb tot, la reforma crea un contracte específic perquè els majors de 65 anys que no arribin al salari mínim puguin seguir treballant i paral·lelament cobrant la pensió. La nova llei també establirà l’obligatorietat de formalitzar els contractes laborals per escrit, prohibint els orals. Serà l’única mesura de caràcter retroactiu de la norma, de manera que les empreses disposaran d’un any per fer els contractes per escrit (Govern penjarà al seu web models dels 14 contractes).
L’apartat que regula la negociació col·lectiva obliga les empreses a celebrar eleccions per escollir els delegats i els representants dels treballadors. Si no, les forçarà Govern. D’entre els canvis que es mantenen respecte a la proposta inicial hi ha l’edat mínima per treballar, que serà als 16 anys (als 15 en alguns casos), i les vacances, que seran de 30 dies naturals com actualment però amb la possibilitat de reduir-los als 22 laborables previ acord amb l’empresa. El preavís per acomiadament baixa dels 90 als 30 dies d’antelació i per desistiment del treballador serà de deu dies si porta menys d’un any a l’empresa i de 15 en cas contrari.
D’altres aspectes que la reforma laboral rebaixa i que el procés participatiu no ha variat és el descans mínim, que passa de 30 minuts en jornades de més de sis hores i de 12 hores entre jornades als 20 minuts i onze hores. Es permetrà acumular fins a tres contractes temporals (ara el màxim són dos) i el període de prova passa d’un mes a dos. Per altra banda, per demanar una excedència caldrà portar un mínim de tres anys a l’empresa i no dos com fins ara.
ELS CANVIS
El contracte verbal es prohibeix i les empreses que ara funcionin sense contractes escrits disposaran d’un any per fer-los.
No estableix la creació d’un fons de capitalització i per tant tampoc l’opció que s’havia previst de reduir el 30% la jornada d’un 50% de la plantilla en cas de pèrdues a l’empresa.
El permís de paternitat passa dels 15 dies establerts al projecte al mes. El de maternitat es manté en els cinc mesos.
El preu de l’hora extra s’unifica i es pagarà un 40% més cara. A més, se’n podran fer 12 a la setmana com a màxim.
Les empreses hauran de celebrar eleccions en el termini màxim d’un any.
Es creen permisos de cinc mesos per adopció, acolliment familiar i un de no retribuït per malaltia greu d’un fill petit.