Gestió de les emergències
Els rescats de muntanya augmenten un 36,7% en un any
Més de la meitat de les intervencions es van fer durant la realització d'esports d'aventura
Els rescats de muntanya continuen augmentant any rere any. Així es desprèn del balanç que ha presentat, aquest dijous al matí, el cos de bombers. De juny a setembre de 2017, el GRM (Grup de Rescat de Muntanya) dels bombers va efectuar un total de 93 intervencions, 25 més que en el mateix període de l'any anterior, el que representa un augment del 36,7%. Es pren aquest període de referència perquè és quan hi ha més afluència de gent a la muntanya. Dels gairebé un centenar de rescats efectuats, la majoria (53) es van fer durant la realització d'esports d'aventura, 24 corresponen a rescats de senderistes (majoritàriament lesionats), tretze van ser de preventius i animals i, per últim, també es van efectuar tres recerques de persones, les quals van acabar amb un final positiu, tot i necessitar diversos dies d'actuació per part dels efectius del GRM. Del 2016 al 2017, l'augment d'intervencions a la muntanya s'explica, en bona part, pel creixement dels rescats en esports d'aventura, que s'han doblat. La majoria de rescats es van efectuar en helicòpter, per rapidesa i perquè la víctima no pateixi, però sempre que les condicions ho permeten es realitzen a peu.
Durant els últims deu anys s'han multiplicat per quatre el nombre d'intervencions de muntanya (el 2007 se'n van fer 22), i malgrat que es va produir un descens el 2015, la resta d'anys han anat en augment. El director adjunt dels bombers, Jordi Farré, ha destacat un punt d'inflexió a l'any 2013. Farré ha explicat que ho atribueixen al fet que Andorra, aquell any, va ampliar les possibilitats de practicar esports d'aventura (ByParks, Ultra Trails...), i també per l'efecte de marques com Decathlon (que venen material de muntanya a preus bastant assequibles), o esportistes com Kilian Jornet, referents mediàtics que animen la gent a practicar aquest tipus d'esports. El director adjunt dels bombers també ha recordat que des de les xarxes socials del cos s'envien, constantment, missatges de conscienciació a l'hora de planificar les sortides a la muntanya. Consideren que és "molt ambigu" detectar possibles imprudències, ja que hi ha molts factors en joc. De moment, a curt termini, no es preveu cobrar pels rescats. El que sí que ha reconegut Farré és que, en un futur, els hi agradaria tenir metges-bombers. Actualment s'està treballant en consolidar el model d'infermer-bomber, el qual facilita molt la feina. Disposen de tres efectius i n'hi ha tres més en formació.
Més de 350 inscrits a l'ICAR 2017 que acollirà Andorra
Aquest dijous al matí també s'ha presentat en roda de premsa la 69a edició del Congrés anual de la comissió internacional de socors alpins, que enguany se celebrà a Soldeu del 18 al 21 d'octubre. De moment ja hi ha inscrits 360 professionals. Els encarregats d'organitzar-lo, en tant que amfitrions, són els integrants del cos de bombers d'Andorra, els quals hi són representats des del 2008. L'objectiu del congrés, on hi participaran 80 grups de 40 països diferents, és estandarditzar els rescats de muntanya arreu; és a dir, que les tècniques que s'utilitzen per als rescats siguin les mateixes a qualsevol indret del món.
El congrés es divideix en quatre comissions: l'aèria, la terrestre, la mèdica i la d'allaus, i dins aquesta última hi ha la subcomissió de guies de gossos. El primer dia és el més tècnic, on es faran demostracions a sobre del terreny; durant la resta de jornades tindran lloc les diverses ponències a càrrecs d'experts. El divendres, 20 d'octubre, és el dia en què el GRM farà una demostració de rescat i del dispositiu presentat fa uns dies per detectar el telèfon mòbil d'una persona que s'ha perdut a la muntanya. L'últim dia es reserva per a l'assemblea de delegats i les votacions. A més, durant tot l'ICAR hi ha programada una fira on hi prendran part els millors fabricants de material en l'àmbit dels rescats de muntanya. Per ara ja són una trentena. El director adjunt dels bombers, Jordi Farré, ha dit que aquest congrés "és una oportunitat per donar a conèixer el grup de bombers de rescats de muntanya i el país".