Conflicte català

L'oferta de diàleg a Catalunya satisfà el Govern i els partits

Govern i els partits polítics saluden el gest de Carles Puigdemont a favor de la mediació i aposten per una solució pactada

L'oferta de diàleg a Catalunya satisfà el Govern i els partitsSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Govern i partits polítics van saludar ahir el gest del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de fer una darrera apel·lació al diàleg suspenent temporalment la declaració de la independència després d’anunciar-la dimarts al Parlament de Catalunya en aplicació dels resultats del referèndum de l’1 d’octubre. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va manifestar que “cada vegada que es fan passos envers el diàleg hi ha satisfacció”, però va remarcar que ha de ser un diàleg “que, per una banda, ha de respectar les regles del marc constitucional espanyol i, per l’altra, els drets fonamentals”. “Quan hi ha situacions vinculades al diàleg ens han de satisfer”, va destacar, tot reiterant que l’executiu està “preocupat” pel procés obert a Catalunya.

També les forces polítiques van rebre positivament el gest de Puigdemont a Madrid i a la comunitat internacional. El secretari d’organització de Demòcrates per Andorra, Esteve Vidal, va assenyalar que “sempre hem pensat que el diàleg és la millor manera de resoldre conflictes i per tant aquesta voluntat és bona”. “Si es pot trobar una solució pactada entre les dues parts benvinguda sigui”, va reblar, assegurant que estan “preocupats per les repercussions que pugui tenir la situació d’inestabilitat que s’està vivint”. Sobre aquesta qüestió, va detallar que “tot el que pugui afectar els nostres veïns pot tenir un perjudici per a ells i de retruc per a nosaltres”. “Som un país de serveis, amb una alta dependència dels veïns, i qualsevol cosa que pugui ser perjudicial a nivell de capacitat de consum o d’estat d’ànim ens afecta”, va argumentar, tot advertint que “és evident que un conflicte proper a les nostres fronteres pot tenir repercussions” a Andorra perquè “la gent que ens visita majoritàriament és catalana i espanyola”.

Des de Liberals d’Andorra, el conseller general Ferran Costa va fer palès que “el fet que no s’optés per una mesura unilateral que podria dur a un atzucac el veiem amb bons ulls”. En aquest sentit, va afirmar que es tracta d’“un conflicte polític” que necessita “solucions polítiques”. “Esperem que vulguin donar una solució dialogada i pactada al conflicte”, va apuntar. Per altra banda, el conseller general del PS Pere López va indicar que segueixen l’evolució dels fets i que el que han de fer és “desitjar que hi hagi diàleg”. Finalment, la consellera independent Sílvia Bonet va parlar d’un escenari d’“inseguretat política” que “genera preocupació”. “El que han de fer és dialogar sense apriorismes”, va dir, pronosticant que els fets tindran ressò al país. “Algun tipus d’afectació tindrà, tot i que no soc capaç de dir si en positiu o en negatiu”, va concloure. El Diari va intentar contactar sense èxit amb el conseller d’SDP, Víctor Naudi.

RAJOY VOL QUE S'ACLAREIXI SI S'HA DECLARAT LA INDEPENDÈNCIA

El president espanyol, Mariano Rajoy, va donar ahir cinc dies de marge a Carles Puigdemont per aclarir si ha declarat la independència de Catalunya i tres més per rectificar. El requeriment enviat pel govern d’Espanya al president de la Generalitat, a l’empara de l’article 155, li reclama que contesti clarament si amb el discurs de dimarts va declarar la independència.

En una intervenció al Congrés, Mariano Rajoy va desitjar ahir “ferventment” que Puigdemont encerti en la resposta i va advertir que “no hi ha mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència”.

Rajoy va negar-se a una mediació i a negociar un referèndum pactat. “No puc dialogar amb algú per veure com ens saltem la llei o sobre el referèndum sí o sí”, va assenyalar. Segons el cap de l’executiu espanyol, és Puigdemont qui pot “retornar a la legalitat i restablir la normalitat institucional, com tothom li està demanant”, o bé “perllongar un període d’inestabilitat, tensions i fallida de la convivència a Catalunya”. Rajoy va demanar un retorn del “catalanisme pactista i integrador” i perseverar en “la unitat dels demòcrates”. El president espanyol va situar l’origen de la situació actual el 2012 i va mostrar-se obert a escoltar altres partits. Pedro Sánchez, del PSOE, va explicar també ahir l’acord amb Rajoy per obrir la reforma de la Constitució en sis mesos.

En una entrevista a la CNN, Puigdemont va dir que està disposat a dialogar “sense condicions”, i va proposar que dues persones del govern català i dues persones de l’executiu espanyol designin el mediador.

tracking