Reportatge
'Stayin' Alive', salva vides
Deu instructors van ensenyar a fer massatge cardíac a la gent que passava per la plaça de la Rotonda al ritme de la cançó dels Bee Gees.
El Dia europeu de la conscienciació de l’aturada cardiorespiratòria, el SAAS, amb la col·laboració de la Creu Roja, van organitzar, a la plaça de la Rotonda, a la capital, uns tallers per ensenyar a la població les mesures bàsiques a prendre en cas de presenciar un infart. El cap del servei de la unitat de cures intensives de l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell, Antoni Margarit, va explicar que l’ajuda de la gent és essencial en els primers instants, ja que “cada minut que passa sense que ningú faci res l’afectat perd un 10% de possibilitats de salvar-se. I a l’inrevés, només que una persona l’ajudi en els tres primers minuts, les seves opcions de viure pugen fins al 60%”. Margarit va informar que la conducta correcta és seguir els quatre passos de la cadena de supervivència; “el primer és avisar els serveis d’emergències, després fer les primeres compressions i, si n’hi ha, utilitzar els desfibril·ladors. Finalment, ajudar el SUM quan arribi”. Es calcula que a Europa moren unes 350.000 persones cada any d’infart, és a dir, unes 1.000 cada dia. A Catalunya està estudiat que en moren 10 i a Andorra “no en tenim dades, però serien extrapolables a les catalanes”, va dir el cap de l’UCI.
En els tallers que es van impartir ahir van participar deu instructors entre metges, personal d’urgències i de la Creu Roja, i hi havia un altaveu que reproduïa constantment la cançó Stayin’ Alive dels Bee Gees. “Aquesta música va a un ritme de 104 pulsacions per minut i és ideal per ensenyar a fer les compressions perquè cal anar a 100, però si voleu clavar-ho, hauríeu de posar Que el ritmo no pare, de Patricia Manterola, encara que no sé si és per a tots els públics”, reia el doctor.