PROCÉS SOBIRANISTA
Concentració per reclamar la llibertat dels “presos polítics”
La protesta, convocada a través de les xarxes socials, va ser impulsada pels ciutadans
Unes 200 persones es van concentrar ahir davant l’ambaixada espanyola per protestar contra l’empresonament del president d’Òmnium Cultural i el de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez respectivament, i demanar-ne l’alliberament. La convocatòria la va fer la ciutadania a través de les xarxes socials. En un comunicat, l’ANC del Principat va afirmar que no estava darrere de l’organització de l’acte d’ahir i que es tractava “d’una mobilització espontània de la societat andorrana”. Al mateix temps, considerava que l’empresonament de Sànchez i Cuixart era un “acte indignant i intolerable de la persecució política a persones que defensen les seves idees de manera pacífica”.
A partir de les set del vespre, els manifestants es van començar a concentrar a la voravia contrària on està ubicada la seu diplomàtica espanyola. Amb crits d’“independència!” i de “llibertat!”, protestaven contra l’actuació del govern espanyol en la seva gestió del conflicte sobiranista català un dia després que la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela enviés a la presó de Soto del Real de Madrid, i sense fiança, Sànchez i Cuixart per organitzar concentracions davant de la Conselleria d’Economia de la Generalitat durant els escorcolls de la guàrdia civil els dies previs a la celebració de l’1-O. Alguns lluïen estelades i en alguns instants, sobretot cap al final de la protesta, els clàxons dels vehicles que donaven suport a la protesta eren rebuts amb aplaudiments pels concentrats.
Records "d'anys passats"
Entre els manifestants a la tarda hi havia l’Everest, que és andorrà d’origen català i que va ser alhora refugiat durant la guerra civil a França. Amb el record ben present de l’actuació policial durant l’1-O afirmava que va assistir a la concentració “per rebutjar la violència”. Pel que fa a l’empresonament del president d’Òmnium i el de l’ANC, l’Everest ho va titllar de “vergonyós”. “Em recorda anys passats que vam patir desgraciadament a Espanya”, va etzibar. El Josep Maria, resident català des de fa 35 anys, explicava que estava “trist” després de l’ingrés a la presó de Cuixart i de Sànchez. “Ens trobem davant d’un Estat espanyol que és antidemocràtic”, afirmava el Josep Maria, que preveu que l’atzucac de la qüestió catalana “acabarà amb diàleg amb negociadors internacionals i amb un referèndum pactat”. El Jordi es manifestava per defensar la llibertat d’expressió. Pel que fa a l’empresonament dels líders de les entitats sobiranistes va dir que “no són maneres”, i que els han enviat entre reixes “per les seves idees”. La Goretti, que fa 43 anys que resideix al Principat, assegurava que tenia “ganes” d’expressar-se perquè “el govern espanyol està segant les nostres llibertats”. Alguns manifestants també reclamaven, amb pancartes, la implicació de la Unió Europea en les negociacions.
La concentració per donar suport a Cuixart i Sànchez es va dur a terme de manera pacífica tot i que els càntics dels assistents transmetien rebuig i impotència. Un moment de tensió es va viure quan un jove va desplegar una bandera espanyola davant de l’ambaixada. Va ser aleshores quan els manifestants van creuar el carrer per dipositar clavells dins de la seu diplomàtica espa-nyola, que estava flanquejada per agents de la guàrdia civil a l’interior. Un dels concentrats va encarar-se amb el jove que lluïa la bandera espanyola, però va ser separat per la policia. A l’acte també hi van ser representants polítics com Joan Seguí, de Podem Andorra, o de Cèlia Vendrell, consellera del PS al comú d’Escaldes-Engordany i que hi va ser present a títol personal.