XIFRES ESTADÍSTIQUES

La despesa de sous públics augmenta fins a 227 milions

La despesa dels treballadors de les administracions i societats públiques augmenta un 4,7 per cent

La despesa de sous públics augmenta fins a 227 milions

Creat:

Actualitzat:

La despesa de personal del sector públic va arribar el 2016 als 227,5 milions d’euros, xifra que significa un augment del 4,7% respecte als 217,2 milions del 2015. A efectes pràctics, significa que les administracions i les societats públiques van passar a pagar onze milions d’euros més. L’increment té lloc especialment, segons les xifres publicades pel departament d’Estadística, per tres grans magnituds. Dels onze milions n’hi ha vuit i mig que són imputables als increments del cost de les plantilles de Govern, SAAS (hospital i atenció primària) i Andorra Telecom. Per volum de treballadors, Govern té un gran pes dins del sector públic, ja que els seus 105,6 milions d’euros de despesa són prop de la meitat de tot el que es paga en sous públics. L’executiu va veure com l’any passat les despeses es disparaven, incrementant-se en 5,5 milions d’euros respecte del total abonat el 2015. Una part de l’increment s’explica, segons fonts properes a l’executiu, pel fet que el 2016 va pujar la dotació pel nou sistema de pensions dels funcionaris i perquè es van quedar sense efectes les retallades dels salaris més alts establertes a l’inici de la crisi. La despesa en sous no ha parat de créixer els últims anys. De 94 milions el 2013 a 105 el 2016.

El SAAS també ha experimentat un increment important d’1,7 milions d’euros. Entre hospital, El Cedre i atenció primària es van abonar 37,2 milions d’euros. La dinàmica del SAAS, però, és diferent a la de l’executiu. Quan va arribar el gabinet Martí va establir una reducció de despeses i va aconseguir que es passés de 37,2 milions el 2011 a 33,7 el 2013. A partir d’aquí, però, els increments han estat constants i significatius. Els 3,5 milions que es va aconseguir estalviar en sous amb el pla inicial s’han evaporat i torna a estar al mateix nivell del 2011.

Els 72 fixos d’Andorra Telecom

El tercer gran augment (de les societats públiques amb pes econòmic) es produeix a Andorra Telecom. Hi ha un increment de més d’un milió i mig entre el 2015 i el 2016. Però té trampa. L’any passat el consell d’administració d’Andorra Telecom va decidir passar a fer fixos els 72 treballadors que tenia a través d’empreses subcontractades. Els salaris d’aquests empleats van començar a comptar dins del capítol de despeses de personal quan abans no s’hi incloïen. Andorra Telecom també té una altra dada destacada en aquest capítol. Durant el 2015 constava una partida de personal superior als 25 milions d’euros. En realitat se’n van gastar onze perquè hi havia 14,7 milions que es van incloure per dotar el pagament de pensions dels seus treballadors.

ELS PERMISOS PER A FRONTERERS CAUEN UN 3,3%

El 30 de juny passat hi havia en vigor 1.365 permisos de treball per a fronterers, cosa que suposa un descens d’un 3,3% respecte al mateix nombre d’autoritzacions que hi havia en la mateixa data de l’any passat. L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, admet que durant el primer semestre d’enguany la reducció ha afectat el nombre de permisos per a fronterers que fan feines més temporals, com les que estan relacionades amb l’esquí. En canvi, els permisos fronterers relacionats a contractes més estables i de llarga durada han augmentat “lleugerament”. Batalla, però, afirma que han notat últimament “interès de les empreses andorranes per buscar persones aquí a baix”. En la trobada entre treballadors i empreses prevista per a finals d’octubre per tal d’afavorir les contractacions, almenys 8 del màxim de 15 negocis participants procediran del Principat. “Treballarem fort perquè el màxim de gent possible pugui trobar feina, sigui a la Seu d’Urgell, a la comarca de l’Alt Urgell o al Principat d’Andorra”, diu.

tracking