revisió competencial

Divisió al grup liberal pel suport a la reforma comunal

Un sector del partit és favorable a replantejar el suport a les lleis de competències i transferències, fet que impediria l’aprovació dels projectes

Divisió al grup liberal pel suport a la reforma comunalFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El procés de reforma de les competències i transferències dels comuns segueix embarrancat a un dia del debat i votació al Consell General. El suport anunciat dels liberals als textos –imprescindible en tractar-se de lleis que requereixen una majoria qualificada– està ara en dubte amb l’entrada en escena del nou informe del comú de Sant Julià, que revela un cop més la inconstitucionalitat de diversos articles dels projectes. I està en suspens per la divisió que hi ha entre els liberals pel suport a la reforma, ja que, segons va poder saber el Diari, un sector del partit és partidari de respectar l’acord inicial i donar llum verd a les lleis, i un altre demana replantejar la posició i decantar-se pel vot negatiu, fet que significaria tombar per tant una de les reformes estrella del Govern de Toni Martí.

El que havia de ser un desenllaç plàcid amb el vot positiu dels liberals als dos projectes de llei després dels mesos de treball entre el Govern, comuns i grups parlamentaris, per acordar l’enfocament de la reforma competencial, s’ha vist estroncat per l’aparició dels informes del catedràtic Miguel Ángel Aparicio que recullen possibles indicis d’inconstitucionalitat als textos. Uns estudis que entren en contradicció amb els dos treballs encomanats pel Govern i redactats pels també catedràtics Enoc Albertí i Joaquín Tornos.

Escenari incert

Tot plegat crea un escenari d’incertesa sobre com anirà la votació dels textos demà en seu parlamentària. Oficialment els liberals van rebutjar ahir fer declaracions sobre la seva posició i sobre el nou informe d’Aparicio, mentre que fonts de DA van explicar que segueixen confiant que el principal grup de l’oposició votarà favorablement als textos per tal de tirar endavant un dels projectes més importants de la legislatura. Respecte a la resposta acadèmica d’Aparicio, els demòcrates sostenen que les lleis s’ajusten a la legalitat i atribueixen la polèmica a diferències de criteri entre juristes. “Continuem mantenint que són constitucionals els dos projectes i no tenim variació en el full de ruta”, van manifestar ahir des de les files demòcrates, alhora que hi van afegir que esperen “que divendres els liberals votin el que ja tenien decidit votar i que eren els dos textos que ja havíem negociat”.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va destacar ahir que “són opinions d’experts, de tècnics”, i va afirmar en aquest sentit que “el Govern ha d’estar tranquil”. “Crec que és un bon projecte que compleix a bastament els objectius marcats, que és un salt important amb relació al model d’avui en dia, que afavoreix la sostenibilitat de les finances públiques i que també avança en la introducció de nous elements a l’hora de parametritzar les transferències”, va exposar, tot subratllant que “és un projecte fruit d’una negociació amb els comuns”.

Sobre el debat de divendres al Consell General, Cinca va asse­nyalar que “esperem que superi el tràmit de la cambra” perquè “sobre la base del que s’ha vingut fent fins ara, el que s’ha treballat fins ara i el que s’ha parlat en les diverses reunions, entenem que tindrà aquest suport [dels liberals]”. “Confiem de tenir aquest suport”, va resumir.

Desafecció socialdemòcrata

De la seva banda, els socialdemòcrates mantenen que hi ha dubtes legals als redactats i que els informes d’Aparicio són “molt contundents”. El conseller Pere López va denunciar ahir que “no hi ha hagut un marc de diàleg per part de DA un cop han aparegut dubtes”. “Ho hem intentat però no han volgut fer res”, va dir, condemnant “el tancament en fals i les presses d’última hora”, fet que –va augurar– farà que el debat es reobri la propera campanya electoral. A més, va criticar que el grup liberal decidís secundar els dos projectes. “No entenem perquè s’han fet seva una reforma en la qual no han participat”, va etzibar, demanant el perquè del “canvi de discurs”.

Sobre la posició dels tres consellers socialdemòcrates, López va indicar que “si les reserves d’esmena que hem presentat no s’aproven és evident que votarem que no”.

EL NOU INFORME D'APARICIO VEU MANCA DE "GARANTIES DE PARTICIPACIÓ" DELS COMUNS

El segon informe del catedràtic Miguel Ángel Aparicio aparegut aquesta setmana insisteix en la inconstitucionalitat de diversos articles tant de la llei de competències com de la de transferències. Sobre la primera, assegura que no és constitucional perquè “s’introdueix un sistema permanent d’apropiació pel Govern de la competència comunal de gestió, govern i administració dels béns de domini públic comunal i dels seus béns patrimonials”, i que això es fa “sense garanties suficients de participació dels comuns en el canvi de titularitat de la competència i d’afectació dels béns en els supòsits que s’hi preveuen”. En aquest sentit manifesta que per corregir-ho els comuns haurien de participar “a través d’algun tipus de comissió paritària” en “la desafectació dels béns de què es tracti i en el canvi de titularitat de la seva competència”.

Quant a les transferències, recomana distingir entre les constitucionals i les conjunturals, i elevar els percentatges recollits sota l’apartat de “solidaritat i particularitats comunals”, alhora que suggereix introduir altres formes financeres. Així mateix, argumenta que “el bloc de les transferències no opera en funció de l’exercici de les competències de l’autogovern dels comuns sinó en funció de les exigències que autoimposa el seu funcionament”, i apunta que les transferències han de ser “políticament neutres”.

tracking