Economia

La inversió estrangera es manté en 29 milions d'euros el primer quadrimestre del 2017

Saboya considera que en comparació amb altres països no s'està mal situat, però també admet que calen esforços per ampliar-la a més sectors

La inversió estrangera es manté en 29 milions d'euros el primer quadrimestre del 2017ANA / M. T.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El nou ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, ha presentat avui les darreres xifres d'inversió estrangera. Des del 2012, aquesta inversió ha anat en augment fins a arribar als 97 milions el 2015 i als 98 el 2016. De gener a abril del 2017, la inversió formalitzada ha estat de 29 milions d'euros -un 1,1% del PIB-, una dada que situa el ritme anual en els 90 milions d'euros, "en la línia dels darrers dos anys", segons ha assegurat el ministre. A més, ha destacat que aquesta xifra anual representa un 3% del PIB, i ha assegurat que si es compara amb la resta de països europeus "no estem mal situats". Així, Saboya creu que no es pot parlar d'estancament, sinó que les dades "confirmen la consolidació dels nivells d'inversió estrangera".

Pel que fa als llocs de treball generats per l'obertura econòmica, s'ha passat dels 373 el 2014 als 498 el 2015 i als 562 el 2016. Saboya ha posat de manifest que aquestes xifres suposen el 30% del total de llocs de treball creats cada any, i que des del 2012 sumen uns 1.600, cosa que ha qualificat de "bon resultat".

Amb tot, el ministre d'Economia ha reconegut que potser l'obertura no es prou intensa, i que cal fer esforços per potenciar-la i perquè arribi a tots els sectors. També considera que cal mirar més enllà de la xifra i analitzar de quins països i a quins sectors va aquesta inversió, "per saber on hem de centrar els esforços per tenir els millors resultats". En aquest sentit, ha apuntat que els dos primers anys Espanya era el país dominant, i que en els dos anys posteriors França ha guanyat pes.

La crisi va reduir el PIB en un 15%

Gilbert Saboya també ha repassat el creixement que estan experimentant els principals indicadors econòmics, tot i que ha admès que hi ha la percepció que no es creix a tots els sectors per igual. També ha recordat que Andorra surt d'una crisi econòmica "molt dura" i ha donat una xifra: durant els 5-6 anys de recessió, el PIB del país es va reduir un 15%. I només el 2008, la disminució va ser del 6,8%. Saboya ha assegurat que es tracta d'una reducció molt important, "que han viscut molt poques economies" i que atribueix a la dependència a molts pocs sectors econòmics.

Per aquest motiu, ha assegurat que els esforços del seu ministeri se centren en accelerar l'obertura econòmica, "que ha passat de veure's com un perill a ser una oportunitat", i que per aquest motiu cal que tots els agents implicats es posin d'acord en un relat comú per vendre els beneficis que ofereix Andorra per als inversors, que encapçala la competitivitat fiscal i l'estabilitat econòmica.

tracking