Judici del 'cas BPA' a partir del 15 de gener amb 27 sessions
Corts comunica a les parts el calendari de la vista oral i preveu nou sessions mensuals fins al març
El judici per la causa general de Banca Privada d’Andorra (BPA) començarà el dilluns 15 de gener i s’allargarà com a mínim tres mesos. Cada mes, almenys fins al març, se celebraran nou sessions de vista oral en horari de dos quarts de deu del matí a tres de la tarda. Les dates es podrien ampliar si el Tribunal de Corts considera necessari assenyalar nous dies de sessió fins a l’acabament del judici oral. L’horari de les sessions, que es faran a la sala d’actes de Prada Casadet, podria superar les tres de la tarda en el cas que sigui necessari per garantir que la celebració de la prova ja iniciada es faci en unitat d’acte. Així s’indica en la providència que el Tribunal de Corts va fer arribar dijous a totes les parts, el mateix dia que va decidir manar la celebració del judici. Al document s’assenyala que “la complexitat de la present causa” aconsella fer una previsió de calendari de cara a la celebració del judici oral, per tal que tots els intervinents en el mateix puguin ordenar el seu calendari. Corts adverteix que es tracta d’una previsió que pot veure’s alterada en funció dels esdeveniments i incidències que poguessin sorgir al llarg de la celebració del judici oral.
A la banqueta estaran assegudes 25 persones acusades pel ministeri fiscal d’un delicte major de blanqueig de diners, en el seu tipus qualificat, en ser els fets comesos en grup organitzat, en establiment bancari i de manera habitual. BPA també està processada com a responsable civil.
Corts va decidir manar la celebració de la vista oral el dia després que la fiscalia ratifiqués íntegrament l’escrit de qualificació provisional que va elaborar fa uns mesos i en què demana presó, sancions econòmiques i la inhabilitació per diversos anys de les persones processades.
Les demandes globals de la fiscalia donen el punt de l’enormitat del judici. En total, 145 anys de presó –les penes es mouen entre els 5 i els 8 anys–, 899 milions d’euros de càstig econòmic, 240 anys d’inhabilitació i 260 anys d’expulsió del Principat.
La demanda més important és contra l’ex-conseller general de BPA, Joan Pau Miquel, per a qui la fiscalia vol 8 anys de presó, una multa de 100 milions d’euros i 10 d’anys d’inhabilitació per treballar al sector bancari. El ministeri públic el considera el principal responsable d’haver articulat la trama per netejar diners. Gairebé al mateix nivell situa l’ex-director adjunt Santiago de Rosselló Piera, per a qui es demana també 8 anys de presó, 70 milions d’euros de multa i 10 anys d’inhabilitació.
Per a un grup de quatre exempleats del banc (Isabel Camino, Amaya de Santiago, Luis César Jayme García i Sergi Fernández) en vol 7 anys de presó, 70 milions i 10 anys d’inhabilitació. Per a sis més (Juan Cejudo, Pablo Laplana, Xavier Mayol, Josep Lluís Rivero, Josep Antoni Rivero i Josep Elfa) en demana 6 anys de presó, 70 milions i 10 anys d’inhabilitació.
CORTS AUTORITZA MIQUEL A ANAR A ESPANYA DE DILLUNS A DIJOUS
Corts ha acceptat la petició de l’ex-conseller general de BPA, Joan Pau Miquel, que va demanar a aquest tribunal poder desplaçar-se a Espanya des de les set del matí dels dilluns a la mitjanit de dijous. Els representants legals de Miquel ho van demanar per dues raons. La primera perquè en tenir diverses causes tant civils com administratives i penals per raó d’haver estat membre del consell d’administració de Banco Madrid, el fet de “no tenir mitjans suficients” per poder fer front a un eventual desplaçament dels seus advocats espanyols a Andorra, i encara menys si s’han de fer amb una certa regularitat, “podria afectar el dret a tenir una bona defensa”.
La segona raó és que, per “manca de mitjans propis per atendre l’economia familiar”, Miquel vol començar la seva activitat professional d’economista amb contactes amb futurs i possibles clients, que en la seva majoria són espanyols.
Els advocats ho van demanar de forma subsidiària a la petició inicial que era que Corts substituís la mesura de retirada del passaport que es va dictar quan es va aixecar l’arrest domiciliari de Miquel per la de presentació cada 15 dies davant la policia.
Corts entén que el degut respecte i garantia del dret fonamental de defensa justifica a bastament accedir a la petició formulada i li atorga el permís en considerar que no suposa risc de sostracció a l’acció de la justícia. Recorda que Miquel ha rebut el permís per viatjar set cops a Espanya per motius mèdics, familiars o per mantenir consultes amb els seus advocats. I que també ha gaudit d’un mes per passar les vacances d’estiu a territori espanyol.
El permís quedarà sense efecte a partir del proper 12 de gener, quan Miquel haurà d’estar a Andorra permanentment a disposició de Corts per al judici oral.