sindicatura
El Tribunal de Comptes no troba irregularitats a les despeses d'SDP
El síndic general explica que l’anàlisi dels números de Naudi i Bonet revela que “en general són correctes”, tret d’un parell de quantitats a aclarir
El Tribunal de Comptes ja té les primeres conclusions sobre la revisió dels comptes dels consellers de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) fins que Sílvia Bonet va abandonar la formació, l’abril passat. La informació se la va facilitar la setmana passada el president de l’òrgan al síndic general en una reunió on “ens va presentar pràcticament el resultat de l’anàlisi que han fet i es dedueix que en general els comptes són correctes”, exposa Vicenç Mateu, que especifica que “hi ha un parell de petites coses que nosaltres reclamarem o enviarem una carta a tots dos consellers per veure si poden acabar de justificar això, però estem parlant de quantitats de 300 euros”.
Aquestes despeses dels números presentats per Víctor Naudi i Sílvia Bonet que no estarien ben justificades, “ens diuen del Tribunal de Comptes que fa tota la sensació, més aviat, de manca de rigor i de control o un descuit, més que una voluntat de fer el que no podien fer”, assenyala Mateu en declaracions a la ràdio del Diari. El síndic matisa que “encara no està del tot tancat l’informe”, i que quedarien per aclarir despeses “que entre els dos conceptes no arriben als 800 euros i que sembla que és més acabar de presentar els tiquets, que sembla que són despeses de taxi o que sembla que això ho has pagat d’aquí i ho havies de pagar d’un altre lloc; i com que t’ho hem donat com a subvenció, ho hauries de retornar”. Vicenç Mateu explica que hi ha 300 euros que farien referència “a una despesa de campanya, però en una campanya la despesa pot ser de 20.000 euros, i si hi hagués hagut una voluntat no sortiria només aquesta despesa. Sembla com si algú s’hagués confós a girar-lo de compte. I en tot cas els demanem que ens ho retornin perquè no ho podem pagar”.
“Qüestions d'ètica”
Quan es van conèixer detalls dels números dels consellers d’SDP adscrits al grup parlamentari mixt, es va apuntar la possibilitat que s’haguessin assumit pagaments corresponents al lloguer del local del partit i assessoraments al president de la formació, segons va manifestar Sílvia Bonet. Respecte a aquestes despeses, Mateu afirma que “el lloguer sembla que no s’ha pagat”, i precisa que sobre les decisions adoptades “distingiria entre el que es pot fer perquè t’ho permet la norma i no hi ha un problema legal, que és el que nosaltres estem mirant, i l’altre són qüestions d’estètica o d’ètica, i no entraré a valorar-ho ni en un sentit ni en un altre”. I afegeix que “hi ha coses que de vegades potser et fan mal als ulls però no són il·legals, o a l’acord que hi ha a la junta de presidents sobre en què es poden gastar els diners els grups parlamentaris permet això, i això el Tribunal de Comptes mira si ho estan complint”. Vicenç Mateu recorda que el mateix òrgan de control ha d’analitzar els comptes dels partits polítics, “però això és al marge, és d’ofici, i aquí no sé si en aquest partit o en qualsevol altre es fan coses que no es poden fer, i això ho desconec, ja ho dirà l’informe del tribunal que és públic”.
El que té clar el síndic general és que s’ha d’estudiar “incorporar al reglament del Consell General un major control dels comptes dels grups parlamentaris”, i per això ha encarregat als serveis del parlament, “preparar una anàlisi per a la reforma general del reglament, que en realitat és una llei, perquè té algunes llacunes o alguns assumptes que amb el pas dels anys s’ha vist que caldria millorar i precisar”. Mateu destaca que els serveis del Consell tenen un document pràcticament conclòs de la revisió de tot el reglament que es posarà a disposició dels grups parlamentaris “en breu, per si es vol afrontar aquesta reforma”.
Controls poc rigorosos
El síndic general assegura que “el control dels comptes dels grups, i no és una excusa, arreu no acostuma a ser gaire rigorós”, i recorda que als comptes d’SDP, “vist que semblava que hi podia haver irregularitats que finalment sembla que no hi són, vam decidir enviar-lo al Tribunal de Comptes perquè ho permet la llei, però d’ofici no audita aquests comptes, potser hi han de ser i ho modificarem perquè ho hagin de fer”. El síndic ressalta, però, que aquesta mesura de control “serà un pas més del que es fa a tot arreu, que normalment qui audita els comptes dels grups parlamentaris és una comissió interna del mateix parlament”. Un òrgan format per gent dels mateixos partits “amb el qual ja es veu que molt control a vegades no hi és”, valora. Aquesta manera de fer, detalla, es justifica dient que si els comptes dels grups els poden saber altres grups “poden saber si gasten els cèntims en un assessorament d’un especialista i dona pistes que volen preparar algun projecte”, uns arguments que estima que en els temps actuals de transparència, “com en tantes altres coses, han passat a la història”.