Saboya defensa que el centre d'oncologia ha de ser de “referència regional”
Gilbert Saboya destaca que “és una ambició” que només es podrà fer realitat si el servei és d’un operador de prestigi
El ministre d’Economia, Innovació i Competitivitat vol concretar el marc legislatiu per fer realitat les propostes d’inversió estrangera sanitàries de prestigi (Baselga, Marquès i Brugada), que poden a més ser punt de referència per a les comarques veïnes. La previsió és tenir la llei de fertilitat abans de final d’any al Consell i també el concurs de radiologia, que “és un projecte més complex que requereix la participació de més agents”, manifesta Gilbert Saboya a la ràdio del Diari. Recorda que un grup interministerial treballa en el plec de bases per a un servei integral d’oncologia “amb l’ambició” d’anar més enllà de la radioteràpia, el que exigeix “capacitat per coordinar moltes especialitats i per integrar un tractament per a un pacient, i és probablement la millor manera de tenir millors resultats i de gestionar millor econòmicament i financerament els tractaments”.
El ministre destaca que la pretensió és que “l’operador prengui totalment o parcialment la responsabilitat de la inversió en la màquina de radioteràpia i la seva explotació”, i recalca que s’ha de deixar molt clar si es pot implantar “el servei, amb quin cost i quins són els mecanismes de finançament i definir molt bé les prestacions”. El concurs tindrà concurrència pública però precisa que “si el desenvolupa una entitat de referència com podia ser Baselga, però segurament poden ser moltes altres, a més de donar el millor servei es podria convertir en un centre de referència regional”, i al·lega que “és una ambició i una possibilitat que hem de tenir al cap però només serà veritat si el que ve a operar té prestigi”. Insisteix que “tant de bo” un dels interessats sigui Baselga, “estaríem encantats de tenir un institut d’aquest prestigi, però no hi ha cap compromís especial més enllà de la voluntat de treballar junts”.
Sobre la llei de fertilitat, Saboya incideix que “és una temàtica especialment delicada”, i per això l’encomana als experts és perquè des del punt de vista constitucional “estiguem plenament garantits i que hi hagi aquest bon equilibri per permetre les iniciatives empresarials i que es faci amb continguts ètics assumibles”. Reconeix que s’ha de considerar la posició del Copríncep episcopal “no només, és evident que hi ha sensibilitats també pròpies de la societat andorrana”, i apunta que no es pot fer una norma “que inhabiliti les iniciatives empresarials, perquè no serviria de gran cosa, però tampoc que es pugui fer qualsevol cosa”. I afegeix que l’Institut Marquès n’està al corrent, i “quan tinguem un text definitiu tothom podrà valorar si la iniciativa empresarial és o no viable en els termes que pensaven”.
Brugada sense data
La valoració d’equipaments per al desenvolupament de l’activitat cardiològica del doctor Brugada, fixar els requeriments i les prestacions serà el projecte a fer quan es dissenyin els d’oncologia i fertilitat, conclou Gilbert Saboya.
FINESTRETA ÚNICA AL PRAT DEL RULL
El punt d’atenció empresarial que es dissenya al Prat del Rull hauria d’estar acabat abans de final d’any, avança Saboya. Per fer aquesta finestreta única Economia i Funció Pública treballen per definir la tipologia de tràmits que es podran fer i que s’aniran implementant de forma gradual a principis d’any. S’implantarà a més “la figura d’un interlocutor únic que sigui responsable de comunicar-se amb els diferents ministeris o administracions perquè algú es cuidi de fer el seguiment i conegui les problemàtiques i preocupacions de l’empresari”, indica el ministre.