salut

El SAAS veu la radioteràpia factible per al 2019

Benazet anuncia que l’hospital disposarà d’un cirurgià per fer reconstruccions mamàries

El SAAS veu la radioteràpia factible per al 2019SAAS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El SAAS veu factible que la màquina de radioteràpia estigui en funcionament i pugui començar a tractar pacients a partir de l’any 2019. El director assistencial de l’ens, Joan Martínez Benazet, va afirmar que veu complicat que la unitat estigui enllestida l’any que ve, ja que s’ha de presentar el concurs, analitzar les ofertes, adjudicar-lo i després iniciar tot el procés d’obres, que inclou la construcció del “búnquer” necessari per fer els tractaments amb radiació. “No és una cosa immediata, ho veig difícil per a l’any 2018, potser més al 2019”, va assenyalar, afegint que “l’important és que es faci bé”.

Martínez Benazet va detallar que al plec de bases del concurs per oferir un servei d’oncologia al Principat hi ha de quedar “molt clar” que no ha de ser “externalitzat”, sinó que ha d’estar integrat al centre hospitalari i per tant aportar “valor afegit” al que ja es presta al país. En aquest sentit, va indicar que s’haurà d’establir “un conveni amb una entitat de fora” amb “especialistes que pugin i baixin” pel fet de ser un servei que sobrepassarà les dimensions del país, ja que un aparell de radioteràpia sol abastir poblacions de 250.000 habitants, va il·lustrar. Per aquest motiu va destacar que “sortirà més car, però el Govern ho té assumit” i “es farà amb la mateixa qualitat que es fa a fora”.

El ministre d’Economia, Innovació i Competitivitat, Gilbert Saboya, va explicar la setmana passada que no tenen “cap garantia” que algú es presenti al concurs però que la prioritat és que el plec de bases inclogui la inversió per part de l’operador que es postuli per incorporar una unitat de radioteràpia. Si no se’n presenta cap, el Govern es plantejarà llavors “la participació del sector públic”. “Veurem si aquest concurs és factible i si hi ha gent que està interessada a venir”, com ara l’Institut Baselga, però en cas de no ser així, “agafarem altres solucions menys òptimes i més modestes però que donin resposta a les mancances”, va argumentar.

Martínez Benazet va coincidir a destacar que “no sabem si es presentarà algú o no”, però que “primer potser cal mirar si algú pot fer la inversió i si no després un altre”. El plec de bases estarà enllestit el desembre d’aquest any.

Reconstruccions mamàries

L’hospital Nostra Senyora de Meritxell disposa ja d’un cirurgià plàstic reparador que farà reconstruccions mamàries des d’aquesta tardor mateix, cosa que el centre hospitalari no ofereix actualment. Ho va anunciar el doctor Benazet coincidint amb la presentació, ahir al matí, d’un conveni que el SAAS i l’Associació de Dones d’Andorra han signat amb la Fundació Natura Bissé per oferir tractaments de pell als malalts de càncer.

Quant a la cobertura social, va relatar que s’han iniciat contactes amb la CASS perquè no cobreixi només la reconstrucció estàndard. Fet que ha estat denunciat per l’Associació Andorrana Contra el Càncer, que critica que hi ha un buit en la Seguretat Social perquè no hi ha un ventall més ampli d’alternatives.

UNA QUINZENA DE PACIENTS AMB CÀNCER REBEN TRACTAMENTS DE PELL GRATUÏTS

Una quinzena de pacients oncològics reben des de fa un mes tractament gratuït per pal·liar els efectes secundaris que els tractaments hormonals, de radioteràpia i també de quimioteràpia els deixen a la pell. És fruit d’un conveni que el SAAS, a través de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), ha signat amb la Fundació Natura Bissé, que ofereix aquest tipus de teràpies naturals a una quinzena d’hospitals de tot l’Estat espa-nyol des de fa 15 anys.

Ara per primer cop ha travessat les fronteres de l’Estat veí del sud per oferir les cures als malalts del país. Per això ha format dues esteticistes voluntàries d’Andorra que realitzen cinc sessions d’una hora cada setmana o cada deu dies a l’hospital. Un servei que segons Benazet “aporta un valor afegit molt important” perquè “dona una millor qualitat de vida” als pacients, que “estan encantats” perquè veuen alleugerit el dolor que els provoquen les seqüeles dels diversos tractaments oncològics.

La presidenta i la tresorera de l’ADA, Montserrat Nazzaro i Mireia Maestre; la representant de la Fundació, Judith Mata, i una de les dues esteticistes voluntàries, Anna Alcaide, van presentar el projecte ahir en roda de premsa. Mata va detallar que combaten “la deshidratació profunda o la sequedat extrema” i va subratllar que els malalts reben les cures a la pell “sempre que hi hagi un efecte secundari greu”. Mata va destacar que “el 90% de persones els primers tres anys eren dones” però que cada cop atenen més homes –al país ja se n’hi ha apuntat un– i va qualificar d’“increïble” l’inici. “Quinze pacients en un mes és un començament excel·lent”, va dir.

tracking