justícia
El Superior avala l'ús dels 38.000 correus dels Cierco
El Tribunal rebutja el recurs dels antics propietaris de BPA i dels advocats Casadevall on demanaven que s’anul·lés el registre i es tornessin els 38.000 ‘e-mails’ sense que s’obrissin
El Tribunal Superior va desestimar el recurs presentat pels germans Higini i Ramon Cierco, màxims accionistes de BPA, que demanaven l’anul·lació dels registres que es van realitzar el 8 de juny passat als domicilis dels dos germans i a la seu de l’empresa familiar (Indústries Muntanya SA) i que se’ls retornessin 38.000 correus electrònics intervinguts. D’aquesta manera, el tribunal ratifica la decisió de la batlle Alexandra Terés, que ja havia rebutjat l’incident de nul·litat presentat pels germans Cierco. Els magistrats també condemnen els recurrents a pagar les despeses processals ocasionades per aquest recurs.
La batlle havia ordenat els escorcolls per un requeriment de l’advocat defensor de la família de Jordi Pujol en fer-se pública la trobada d’Higini Cierco amb l’ex-fiscal general anti-corrupció espanyol Manuel Moix, i que el lletrat dels germans reconegués en un escrit a la fiscalia del país veí que van col·laborar en tot moment quan se’ls va requerir informació relacionada amb l’expresident de la Generalitat de Catalunya. La policia buscava papers relacionats amb la revelació del secret professional i possible falsedat documental vinculada amb el cas Pujol. Durant les perquisicions, la policia es va endur documents que feien referència a BPA, de temes financers relacionats amb Andorra, Espa-nya i els Estats Units, de la Cambra de Comerç o del Futbol Club Barcelona.
Documents aliens
La batlle Canòlich Mingorance va establir el registre en entendre que els documents que va entregar Higini Cierco no podien estar en el seu poder perquè perta-nyien a empreses que no són seves. La mesura era per establir com tenia aquests documents i també per requisar-ne d’altres que poguessin tenir el mateix origen i que encara no haguessin estat utilitzats. L’acció judicial dels Pujol contra Higini Cierco i Joan Pau Miquel va arribar després que Cierco reconegués davant la batlle Mingorance que havia estat Joan Pau Miquel qui havia entregat a Espanya les dades sobre els comptes dels Pujol a BPA, que van derivar en el pantallazo del diari El Mundo i totes les causes judicials posteriors.
A més, el Superior també va tombar el recurs presentat pels quatre advocats dels màxims accionistes de BPA que consideraven que s’havien vulnerat els drets al secret de les comunicacions entre lletrats i clients, a la intimitat, a la vida privada i professional i a la defensa i equitat dels judicis. L’advocat que el va defensar va assegurar que entre els 38.000 e-mails n’hi havia de relatius als quatre lletrats i altres juristes de Madrid i dels Estats Units. El Superior confirma la sentència emesa en primera instància i també imposa a la part recorrent el pagament de les despeses processals ocasionades en aquest segon procediment. La fiscalia s’havia oposat als recursos presentats tant pels germans Cierco com també al que van presentar els advocats dels màxims accionistes de BPA.
No tot és confidencial
Un dels motius fonamentals per considerar que els registres havien de ser invalidats i la documentació retornada es basava en el fet que s’estava vulnerant el principi de confidencialitat en la relació entre client i advocat (Germans Cierco i advocats Casadevall). En aquest cas les al·legacions en contra d’aquest plantejament tenien com un dels punts principals que no totes les comunicacions entre advocat i client estan sotmeses al principi de confidencialitat. Les comunicacions protegides són les que farien referència a la preparació de la defensa i l’assessorament jurídic que es doni per evitar o iniciar una causa judicial. Tots els correus o documentació referits a altres activitats d’intermediació relacionades amb operacions mercantils o societàries que no estiguin directament relacionades amb la preparació d’un cas judicial no estan protegides pel secret professional.
Aquesta diferenciació fa que hagi de ser la revisió dels correus i els documents per part del batlle el que determini quins poden ser utilitzats i quins han de quedar fora i ser retornats. La possible troballa de documents, estiguin o no relacionats amb els advocats, que puguin establir l’inici d’altres causes tampoc estan protegits pel secret professional.
La decisió deixa els recurrents amb l’opció de portar el cas al Tribunal Constitucional. Aquesta opció, però, no atura la instrucció del cas i ara es començarà a fer la tria de la documentació comissada per establir quina s’utilitza en el cas on els Pujol s’han querellat contra Higini Cierco i Joan Pau Miquel.
DESESTIMAT EL RECURS PER UNS COMPTES EN UNA CASA DE CANVII ATRAPADA A BPA
El Tribunal Superior també va desestimar ahir el recurs presentat per una desena de clients de BPA que tenen boquejats els seus comptes en una casa de canvi argentina. Entre tots hi tenen uns 200 milions d’euros. Els magistrats ratifiquen la sentència del batlle en funcions el passat 26 de juliol i condemnen la part recurrent a pagar les despeses processals causades per aquest recurs. La defensa va al·legar durant la vista al Superior que als seus clients, persones físiques i jurídiques, se’ls va vulnerar el dret a la presumpció d’innocència, a la tutela judicial efectiva i a un procés públic amb totes les garanties. La lletrada no entenia que els comptes dels seus clients continuessin bloquejats per l’AREB sense cap data quan a l’Argentina s’havien regularitzat i s’havia provat la legalitat de l’origen dels diners.