Higiene i Via Pública

Cap comú se suma a la capital en la campanya contra les miccions de gos

Cap dels comuns se sumarà a la capital en la campanya contra els pipis dels cans, però es mostren favorables a les accions

Cap comú se suma a la capital en la campanya contra les miccions de gosFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Una majoria dels comuns constata que les miccions de gos a la via pública són un problema, però de moment no contemplen seguir l’exemple d’Andorra la Vella i posar en marxa una campanya de sensibilització per posar fi als orins dels cans. En bona part, estan a favor d’encetar accions, si bé pocs n’han arribat a plantejar.

Les administracions locals tenen aprovades ordinacions sobre la tinença d’animals de compa-nyia, en què sí que es preveuen sancions si no es prenen les mesures escaients perquè l’animal no embruti la via pública amb deposicions fecals o amb miccions al mobiliari i a les façanes. A la pràctica, però, les multes són de difícil aplicació. Fonts del comú d’Escaldes diuen, per exemple, que les sancions “són habituals” però que el que és “difícil” és “enxampar” els infractors.

En tot cas, no preveuen repartir botelletes de plàstic per ruixar l’orina de la mascota. Sant Julià, que de moment no s’ha pronunciat, va refondre el 2013 l’ordinació sobre la inspecció i control de la tinença d’animals de companyia del 2008. L’incompliment de les obligacions establertes com la de no evitar que l’animal orini a les façanes d’edificis i el mobiliari urbà o la no neteja comporten sancions de 60 euros i de 300 euros en reincidents.

A la Massana l’ordinació data del 2011, però no s’ha fet una campanya específica dirigida a erradicar les miccions. “Al butlletí comunal, que és periòdic, sí que s’insta sempre a mantenir els car­rers nets”, comenten fons del comú. Els set comuns han portat a terme en el passat campanyes conjuntes sobre la necessitat de recollir les deposicions i la majoria destina partides del pressupost a netejar excrements i orins, mentre que a determinats punts de les parròquies s’han construït pipicans i s’han instal·lat expenedors de bosses. Fonts massanenques constaten que els últims anys s’ha guanyat en conscienciació, i alguns ciutadans ruixen motu proprio d’aigua els orins.

Encamp analitza mesures

Des del comú d’Encamp s’indica que s’han analitzat accions per si els tòtems perquè l’animal hi faci les necessitats serien viables, com a la capital. “Caldria estudiar quan i on”, apunten. Els excrements han estat fins ara l’enemic en les accions a favor del civisme. A Ordino, per exemple, van se-nyalitzar-se també camins rurals per evitar-hi les deposicions.

LES ENTITATS ANIMALISTES AVALEN LA MESURA DE LA CAPITAL

Les associacions Laika i Apapma, que vetllen per la protecció dels drets dels animals, van valorar de manera positiva la iniciativa del comú de la capital de sancionar econòmicament els propietaris de gossos que no netegin les miccions que facin els seus animals al carrer. El president de Laika, Josep Mas, va manifestar que ho trobava “correcte” i que és una problemàtica “que s’ha de corregir”, perquè “crea una mala imatge a nivell general”. El president d’Apapma, Carles Iriarte, també va aplaudir la iniciativa del comú de la capital de millorar la higiene dels car­rers. “No veiem negatiu que se sancioni”, va dir Iriarte, que alhora lamenta que “si no és a base de sancions, hi ha gent que malauradament no aprèn”. També veu bé que el comú reparteixi les ampolles amb el líquid per netejar les miccions, ja que creu que això mostra un “compromís no només d’imposar, sinó també de facilitar les coses”. Amb tot, creu que caldrà estar atents als mesos d’hivern, quan fa molt fred, “perquè això no provoqui plaques de gel ni relliscades”.

Pel que fa a les sancions a propietaris de gossos potencialment perillosos sense mor­rió, que representen el 36,8% dels expedients oberts pel Govern, Iriarte va assegurar que “la llei fa prevaldre la seguretat”, però pensa que “caldria matisar si el sistema del morrió és la millor solució per cobrir la mandíbula dels animals. Iriarte també va recordar que “no hi ha gossos dolents, sinó propietaris dolents”, i que l’actitud agressiva d’alguns animals potencialment perillosos es deu al mal comportament dels seus amos. En aquesta línia, Josep Mas va dir que “no es pot verificar” l’educació dels gossos encara, i que per això “la mesura de portar morrió és idònia”. Va afirmar que alguns amos optarien per no posar el morrió perquè han educat l’animal.

tracking