salut
L'Assandca veu “estrany” el concurs del servei d'oncologia
Dubta que per com està plantejada la inversió s’hi presenti algun operador
El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, veu “estrany” el concurs per al servei d’oncologia que està preparant el Govern i que preveu que la inversió per instal·lar i posar en funcionament una màquina de radioteràpia vagi a càrrec dels operadors que s’hi presentin. “No sé si això és el normal”, va asse-nyalar Saravia, que va lamentar que “no sé si serà interessant per a l’operador que vulgui venir”. “De la forma com s’ha plantejat no sé si s’hi presentaria ningú”, va manifestar.
El representant de l’associació defensa que “la màquina no hauria d’anar a càrrec de l’operador”, és a dir, la compra o el lloguer, sinó només “els costos d’optimització, el que és el manteniment i l’ús”. El ministre d’Economia, Innovació i Competitivitat, Gilbert Saboya, va explicar que el plec de bases inclourà la inversió per part de l’operador que es postuli per incorporar una unitat de radioteràpia. Si no se’n presenta cap, el Govern presentarà un nou concurs on es preveurà llavors “la participació del sector públic”.
“Pensava que la intenció era atraure” concursants, va etzibar Saravia, que va remarcar que en la reunió que va mantenir amb el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, “vaig entendre que la intenció era facilitar” l’arribada de companyies estrangeres com serien l’Institut Baselga o l’Institut Oncopole de Tolosa. Per aconseguir així “que poguessin vindre amb el seu personal i facilitar les coses”.
Malgrat aquest procediment, Saravia no creu que es retardi l’obertura del centre perquè “per desgràcia no el tindrem l’any que ve” sinó en el termini d’“un any i mig o dos anys”. En canvi, va apuntar que el que podria dilatar el procés és la cerca d’un lloc on emplaçar-hi l’equipament i la fase de construcció de l’edifici.
Reconstruccions mamàries
Saravia va aplaudir que l’hospital hagi incorporat un cirurgià dedicat a fer reconstruccions mamàries i va assegurar que “tot el que sigui poder fer el tractament complet aquí és un avantatge”. Pel que fa a la cobertura, va indicar que s’hauran d’analitzar els casos i si cal es discutirà amb la CASS “com donar-hi sortida perquè no sigui un problema”.