justícia
El Constitucional tomba el recurs dels mestres sobre les pensions
També refusa una demanda de Saur-Vallnet contra el tribunal que ha de revisar el cas
El Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) va presentar la demanda al Tribunal Constitucional (TC) després que la jurisdicció ordinària li negués la raó en la reclamació sobre una afiliada que el maig del 2015 va demanar la jubilació anticipada perquè se li comptés a partir del setembre, que era quan complia les condicions previstes a la legislació de l’any 2000. Al setembre la secretaria d’Estat de la Funció Pública va reconèixer el dret de la docent al retir però amb un 54% del darrer salari, sobre la base de les condicions establertes a la nova normativa i no a la de l’any 2000. A partir d’aquí el sindicat va iniciar el procés de reclamació administrativa i després judicial tot defensant que l’afiliada tenia dret a beneficiar-se de la llei del 2000 sobre l’argument que, segons recull la sentència del TC, “s’està aplicant a la situació generada durant 30 anys una nova norma que comporta un efecte desfavorable, ja que li redueix la prestació d’un 10%” vulnerant, afegeix, preceptes constitucionals. Però primer la jurisdicció ordinària i ara el Constitucional avalen la decisió del Govern amb l’argument que no s’ha fet una aplicació retroactiva. “Si bé la nova llei s’aplica a les situacions que van néixer anteriorment, aquesta regula únicament i immediatament els seus efectes futurs, respectant per tant, les condicions de creació i d’extinció d’aquestes situacions”, indica la sentència del TC.
D’altra banda, el recurs del SEP al·legava que els tribunals ordinaris havien resolt no presentar l’incident d’inconstitucionalitat que reclamava el sindicat –perquè sostenen que es regulen matèries que no haurien d’estar subjectes a una llei qualificada– amb motivacions que no eren ni lògiques ni jurídicament raonables. En relació amb la segona reclamació, el Constitucional recorda que “la formulació d’aquest procés no és un dret dels ciutadans, sinó una facultat dels tribunals”, i que és facultat seva determinar si els tribunals han donat resposta a la sol·licitud de manera “motivada” i “jurídicament raonable”. Així, admet que la que dona el Superior “conté una contradicció interna” però no hi aprofundeix.
Saur-Vallnet
El TC també s’ha pronunciat sobre el recurs formulat per Saur-Vallnet contra el tribunal designat per al judici de revisió del cas de la depuradora d’Anyós, una vista que s’ha de celebrar després que Estrasburg donés la raó als demandants sobre el fet que el tribunal que primer va jutjar les responsabilitats pel mal funcionament de la depuradora d’A-nyós no garantia la imparcialitat. Els demandants tampoc no estan satisfets amb la composició del tribunal (Marie Conte, Vincent Anière i Eulàlia Amat) perquè són magistrats que tenen com a segona adscripció l’ordre jurisdiccional administratiu i no s’ha designat pròpiament el cas a una de les tres sales i perquè Conte i Amat “havien conegut anteriorment el procés”. El TC rebutja tots els seus arguments i avala el tribunal.