societat

El programa socioeducatiu de la Fundació ONCA s'amplia a l'hospital i l'UdA

El projecte estrena nou coordinador: Joan Hernández

El programa socioeducatiu de la Fundació ONCA s'amplia a l'hospital i l'UdAM.F.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Fundació ONCA ha reprès aquest mes d’octubre el programa socioeducatiu ‘Música i creativitat’ amb diferents novetats. D’una banda, s’amplia els col·lectius als quals va dirigit ja que s’hi afegeixen l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i la Universitat d’Andorra i, de l’altra, s’incorpora com a coordinador del projecte Joan Hernández. Tal com ha destacat el director artístic de la Fundació ONCA, Gerard Claret, el projecte pretén "posar a l’abast de tothom el fet musical” i utilitzar la música “com a eina per a la inclusió”.

El programa socioeducatiu ja s’ha posat en marxa aquest mes d’octubre amb sessions de la metodologia Basket Beat al Centre Penitenciari de la Comella i amb joves en risc d’exclusió social. Així, una dotzena d’interns a la Comella i una quinzena de joves del centre d’acolliment la Gavernera i de l’àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats del ministeri d’Afers Socials Justícia i Interior i que inclou el servei d’atenció als adolescents en risc i el d’orientació al jove vulnerable ja han començat a treballar. Aquestes sessions estan dirigides per Josep Maria Aragay, que ja l’any passat va liderar aquesta proposta que va arribar també a joves i a interns del centre penitenciari. En aquestes jornades de treball, tal com remarca el nou coordinador del programa, el més important és que hi hagi “sensació de treball en grup, de compartir”, i ha afegit que amb certes experiències d’aquest projecte es visualitza el que aporta als usuaris. Així, ha posat com a exemple el fet que al centre penitenciari treballin de manera conjunta presos de diferents tipologies i homes i dones “trencant de forma positiva” el fet que aquest treball conjunt no es dona al centre. “Per a ells és un moment màgic”, ha remarcat, i ha afegit que en el cas dels joves, els agradaria que hi poguessin afegir-se els usuaris dels diferents punts juvenils comunals.

I al mes de gener, el programa social torna a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, on es treballarà amb els usuaris dels tallers ocupacionals Xeridell, del servei d’educació especial (EDES) i del centre de dia. En el cas de l’EDES, Hernández ha destacat que voldrien que hi puguin prendre part també les famílies.

Pel que fa a la Universitat d’Andorra, el projecte hi arriba amb la voluntat d’oferir sessions de treball amb la metodologia Basket Beat adreçades als estudiants de ciències de l’educació. En aquest sentit, Hernández ha remarcat la importància que “s’eduqui els educadors” perquè puguin fer servir aquestes eines. A més a més, esperen que aquest projecte pugui incloure’s en l’activitat curricular. I quant a l’hospital, es vol treballar amb pacients de Salut Mental, pediatria i pal·liatius.

Claret ha remarcat que fins ara el “'feedback' ha estat extremament positiu, no parem de tenir peticions perquè no pari”, la qual cosa els satisfà perquè comproven que poden aportar el seu gra de sorra en el treball amb aquests col·lectius. En definitiva, Hernández ha remarcat que ofereixen “un intercanvi d’art, de música, de diferents disciplines artístiques” perquè els usuaris se’n beneficiïn.

tracking