Projecte turístic

Les obres del ràfting treuen dos camions de brossa del riu Valira

El cònsol major de Sant Julià de Lòria explica que els treballs han patit cert retard perquè el llit del
curs fluvial era ple de bosses i de ferros

Les obres del ràfting treuen dos camions de brossa del riu ValiraFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, explica que fins ara “les obres d’adequació del circuit de ràfting han permès retirar del riu l’equivalent a dos camions plens de brossa, de bosses de plàstic de supermercat”, i “de ferros encara n’estan sortint més”. Vila confirma que el ràfting estarà operatiu entre el març i l’abril de l’any vinent, tot i que considera que “déu-n’hi-do la feina de neteja que tenim encara per endavant”.

El cabal del riu va afectar, a principi d’octubre, l’entrada de maquinària al riu per l’inici de la part més feixuga de les obres. Perquè les màquines, que hi recol·loquen pedres i creen basses, no poden accedir-hi quan baixa massa aigua i no hi ha acord amb FEDA per regular-ne el flux.

El cònsol lauredià considera, però, que el principal obstacle amb què s’han trobat aquests treballs i que ha provocat “retard” no és aquest, sinó la “gran quantitat de brossa” que hi ha al riu.

Des de Govern, el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, afirma estar al corrent de la troballa de la brossa del Valira. “Amb les pales es va remoure el llit del riu i van aparèixer una gran quantitat de bosses de plàstic. Estaven localitzades en un mateix punt, al costat d’un supermercat, i en examinar-les hem comprovat que hi són des de les inundacions que va patir el país el 1982.” Rossell afirma que ja han obert una investigació però recorda que aquells fets van deixar més evidències. “Fa poc vam trobar una gran quantitat de ferralla” a la frontera amb Espa­nya i també es va comprovar que era d’aquella època. El director general de Medi Ambient defensa que la higiene dels rius del Principat és “òptima i la qualitat de l’aigua també és bona. A més, tenim un contracte de manteniment d’aigües superficials que ho garanteix”, explica.

El curs fluvial, més pròxim

Josep Miquel Vila és partidari que l’aposta pel projecte de ràfting serveixi “per recuperar el Valira” com un espai al voltant del qual els ciutadans puguin orbitar.

La iniciativa preveu que el circuit vagi des del nucli urbà fins a la frontera del riu Runer, tot i que el projecte pilot començarà de moment al pont de Fontaneda. Malgrat que les màquines no van entrar al riu per fer-hi les obres fins a principi d’octubre, les tasques de neteja del riu van iniciar-se a l’estiu. Segons Josep Miquel Vila, ha estat en remoure la terra que les màquines han anat fent aparèixer una quantitat molt important de bosses que es trobaven al fons barrejades amb terra del subsol.

La corporació de Sant Julià de Lòria preveu tenir enllestits els treballs a final de desembre. L’atracció d’aigües braves, que vol tenir un marcat públic familiar, té previst fer créixer en 20.000 les persones que visiten cada any la parròquia. El 2018, el comú inaugurarà una oficina d’informació al centre urbà que estarà exclusivament dedicada a Naturlandia i a l’activitat. El projecte és encara ple d’incerteses perquè el mateix comú ha admès que a l’estiu pot no haver-hi suficient aigua al riu per desenvolupar l’activitat i no hi ha acord amb FEDA per turbinar a necessitat, si bé el mateix cònsol va anunciar en l’últim consell de comú que s’està estudiant si són “barques més petites” les que acaben utilitzant-se per realitzar finalment les futures baixades pel riu Valira.

VILA DIU QUE NATURLANDIA TANCARÀ UNS COMPTES EQUILIBRATS

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, indica que el tancament de comptes de l’any 2016 a Camprabassa, la societat que gestiona el parc de Naturlandia, “ja està en marxa per a aquesta setmana o la que ve”, i que “els números es tancaran millor del que estaven”. La societat va tancar els comptes del 2015 amb 1,7 milions de negatiu, va informar el comú de Sant Julià de Lòria l’any passat. Segons Josep Miquel Vila, Camp­rabassa haurà aconseguit el 2016 “l’equilibri o fins i tot tindrà una mica de superàvit”.

La minoria va advertir en l’última sessió de comú a la majoria que no estava complint “la llei com totes les societats andorranes” i que no presentava “els números quan toca”, ja que en data d’octubre l’exercici del 2016 de Camprabassa no estava tancat.

El cònsol major de Sant Julià de Lòria comenta, en aquest sentit, que aquestes xifres no trigaran a conèixer-se.

La reducció de l’endeutament del comú, segons va assenyalar el conseller de Finances, Joan Gómez, en la sessió de comú del 12 d’octubre, és de 3,5 milions. Vila insisteix que van “pel camí de sortir del toll”, però “encara no podem dir que s’hagi sortit”. Vila va indicar: “Hem baixat una mica l’endeutament”, malgrat que no va concretar com s’ha aconseguit la rebaixa de l’endeutament i, en aquesta ocasió, no va especificar xifres.

“Continuarem treballant en aquest camí”, va dir. Mentre que els números de Camprabassa de l’any passat encara no s’han donat a conèixer, el comú ha liquidat el seu exercici amb 349.000 euros de superàvit.

tracking