Relacions laborals

Conflicte entre monitors forans i nacionals per les noves condicions laborals

Professors estrangers critiquen les noves condicions laborals, que els obliguen a treballar quaranta hores i a tenir un dia de festa setmanal

Conflicte entre monitors forans i nacionals per les noves condicions laboralsXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org, que ja té 369 adhesions en quatre dies, va posar de manifest la insatisfacció de bona part dels monitors d’esquí de fora del país per la nova legislació laboral, que els obliga a agafar un dia de descans i a treballar 40 hores setmanals quan, segons ells, “no les treballem mai”. La fundadora de la campanya, Montse Rico, va explicar que la principal reivindicació que tenen és la d’aconseguir un conveni laboral propi de la professió. “Sembla mentida que en un país tan avançat com Andorra no existeixi un conveni col·lectiu que reguli les especificitats pròpies d’una feina com és la de monitor d’esquí”, manifesta Rico en una carta enviada als mitjans de comunicació, per després afegir que “l’absència d’aquest conveni fa que ens regim per les mateixes lleis laborals que un oficinista. Nosaltres mai arribem a les 40 hores setmanals i si volem un dia de festa, la nostra empresa mai ens l’ha negat, com tampoc la possibilitat de no fer-lo”.

També carrega contra l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) per haver fet pressió al Govern per aconseguir aquests canvis que les estacions començaran a aplicar enguany. Segons Rico, “necessitem una associació que representi i lluiti pels interessos del col·lectiu de professionals i no només pels dels seus associats”. A més, també es queixen de la dificultat per trobar un allotjament a un preu assequible, per “l’abús” de les condicions bancàries a l’hora de treure efectiu o fer ingressos, i per la cobertura a la CASS, especialment en l’apartat de malalties i accidents no laborals, que els deixen desprotegits durant 90 dies, encara que ells paguin les quotes des del primer.

L’associació respon

El president de l’AAME, Carles Iriarte, nega que ells siguin els responsables dels canvis, però també critica les mesures que demanen els temporers estrangers perquè “van en contra de la Constitució andorrana, de la carta dels drets humans i de les directrius europees contra l’explotació laboral”. Iriarte recorda que tenir un dia de festa servirà perquè “els treballadors vagin més descansats a la feina i així podrem oferir un millor servei, ja que en els darrers anys es nota una davallada important en aquest sentit”. Una de les raons que dona és per la degradació salarial que “ha fet que els andor­rans deixin la professió. Som minoria en el nostre país i hauríem d’intentar recuperar aquest negoci”. Per això, el president dels monitors afirma que d’Ski Andor­ra depèn resoldre les demandes d’aquest col·lectiu. “Si contractessin més andorrans, el problema de l’habitatge no el tindrien, i si es queixen per les taxes bancàries, per què no parlen amb les entitats i arriben a acords? Ells treballen amb molts, així que podrien arreglar-ho”.

Iriarte accepta la inferioritat dels socis de l’AAME respecte al total de monitors d’esquí. “Som uns 220 contra més de 400, això vol dir que només som una tercera part, però com és lògic reivindiquem primer el que volen els nostres socis, encara que també ens sumem a les seves demandes si creiem que són legítimes. Si segueix així, d’aquí a poc algú ens considerarà el germà petit de Corea del Nord”, ironitza Iriarte.

Suport d’Ski Andorra

Des de la patronal del sector, Montse Guerrero, directora d’Ski Andorra, va donar suport a les demandes fetes pel col·lectiu de monitors estrangers, ja que “el més important és que es reconegui l’especificitat de la seva feina. Pensem que és una demanda raonable i ens sembla molt bé que els seus representants estiguin treballant per revertir aquesta situació”. La directora de la patronal també insisteix en la necessitat de tenir un codi laboral propi del sector perquè “el seu ofici no es pot comparar amb cap altre, i ells difícilment treballaran mai 40 hores a la setmana”.

A LA FIRA ES VAN VENDRE MÉS DE 2.000 FORFETS DE TEMPORADA

Guerrero va informar que entre els tres estands d’esquí a la Fira d’Andorra la Vella “es van vendre més de 2.000 forfets de temporada. Nos­altres sols vam tenir un creixement del 6% respecte a l’any passat i això que la gran majoria dels nostres clients són nacionals o residents”, va indicar. Per la seva banda, Vallnord va explicar que per a aquesta temporada ja han venut un 11% més que l’anterior. Segons van informar a través d’un comunicat, a la Fira es van tancar moltes operacions però també ha crescut molt la demanda per internet.

tracking