pressupost de l'estat

L'executiu dobla la despesa en sous del personal en setze anys

El 2003 l’executiu emprava 54,9 milions d’euros per pagar els sous dels funcionaris mentre que per al 2018 n’ha pressupostat 110,7

L'executiu dobla la despesa en sous del personal en setze anysFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El projecte de pressupost de l’Estat per a l’exercici de l’any que ve preveu una partida de 110,7 milions d’euros per cobrir despeses de personal, és a dir, el salari dels funcionaris i de la resta de treballadors que ho fan per compte del Govern. Aquesta xifra s’ha doblat en poc més de 15 anys, ja que ha passat dels 54,9 milions d’euros destinats a despeses de personal que es van pressupostar el 2003 als 110,7 previstos per al 2018.

El pes en el pressupost d’aquest capítol, però, no s’ha duplicat en aquests 16 anys. El 2003, els diners emprats per pagar el personal representaven el 20% de la totalitat de la despesa del Govern sense tenir en compte la variació d’actius i passius financers. Aquell any es van pressupostar per a aquest aspecte 270 milions d’euros. L’any que ve el pagament de salaris representarà el 25% dels 450,9 milions que el Govern ha pressupostat en despeses. Els 110,7 milions d’euros en despesa de personal del 2018 representen un increment del 2,7% respecte d’enguany. El ministre de Finances, Jordi Cinca, que va presentar dimarts el projecte de pressupost, ho va argumentar en el fet que s’ha inclòs l’increment salarial cor­responent a l’IPC.

El govern de Jaume Bartumeu

El Govern de Jaume Bartumeu ha estat l’únic dels quatre executius que han presentat pressupostos en aquest període que no va incrementar la partida de despeses de personal. L’executiu de Marc Forné en va fer tres en aquest període. Del 2003 al 2005 el va incrementar en uns 14 milions. El Govern d’Albert Pintat va augmentar la xifra en uns 24 milions en els pressupostos que va elaborar entre el 2006 i el 2009. L’executiu de Jaume Bartumeu, que va haver de prorrogar els comptes, em va fer una petita reducció d’uns centenars de milers d’euros deixant la partida en 92,1 milions. L’actual Govern, el de Toni Martí, que amb el del 2018 ha elaborat set pressupostos, ha incrementat la partida destinada a despesa de personal de 92,1 a 110,7 milions d’euros. Poc més de 18 milions.

Reacció dels funcionaris

Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), en ser preguntat ahir pel Diari per aquesta qüestió va tornar a criticar el Govern demòcrata. “És una vergonya. Fa sis anys que tenim els salaris congelats”, va recordar el sindicalista, que va assegurar que el que “no ha passat en aquest període és que s’hagi duplicat el salari dels funcionaris ni el nombre de treballadors de l’administració general”.

Ubach responsabilitza de l’increment de la partida la política de contractació de càrrecs de confiança i d’assessors dels diferents govern. Però sobretot critica l’executiu de Martí. “El Govern de Demòcrates per Andorra ha accelerat i multiplicat aquestes contractacions”, va lamentar el sindicalista, que hi va afegir que “estan contractant molt personal de confiança amb uns salaris desorbitats comparats amb els dels funcionaris de sempre”.

Ubach va reiterar que “no són” els sous dels policies, dels funcionaris de presons, dels bombers, dels duaners, dels professors o els dels treballadors de l’administració general els que “han incrementat la despesa, són els dels càrrecs de confiança i assessors”.

Per últim, el secretari general de l’USdA va lamentar que s’hagi doblat el preu del funcionariat, de 55 a 110 milions, i va indicar que són totalment contraris a aquesta política de contractacions.

tracking