La CASS vol taxes al tabac i l'alcohol per reduir el dèficit

La parapública presenta un pressupost per al 2018 amb un dèficit a la branca salut de 46 milions d’euros, la mateixa xifra que enguany

La CASS vol taxes al tabac i l'alcohol per reduir el dèficitFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Caixa Andorrana de Seguretat Social ha presentat al Govern una proposta perquè s’apliqui una taxa especial al tabac i a l’alcohol que serviria per augmentar la recaptació impositiva. Els diners haurien de destinar-se a la reducció del dèficit sanitari, segons van informar fonts properes a l’executiu. La CASS ha presentat un pressupost per a l’any vinent amb 46 milions d’euros de dèficit. Es tracta de la mateixa xifra de números vermells del 2017.

Etiquetes:

La Seguretat Social entén que, tal com passa en d’altres països, el consum d’alcohol i, especialment, de tabac està relacionat directament amb la despesa sanitària. Són productes que tenen efectes nocius per a la salut i per tant contribueixen a fer que la despesa sigui més alta. Per aquest motiu, es considera just que tinguin una taxa especial que vagi destinada a reduir el dèficit de la branca malaltia. La mesura serà estudiada com la resta de propostes que ha fet la parapública per aportar solucions a un dèficit creixent. La CASS calcula que si no es prenen mesures contundents l’increment dels números vermells serà exponencial per factors com l’envelliment de la població i en uns anys es preveu arribar a un dèficit de noranta milions d’euros anuals.

La Seguretat Social apunta que l’increment de taxes al tabac i a l’alcohol aniria en la línia de la Unió Europea d’anar reduint el diferencial econòmic en aquests sectors per no causar perjudicis fiscals als països veïns. En aquesta línia, s’entén que l’increment de les taxes tindria el doble objectiu de fer assumible el dèficit anual sanitari i al mateix temps serviria per acontentar Brus­sel·les. L’executiu, o com a mínim una part, no acaba de veure la implantació de la mesura sobre la base que s’ha de preveure que provocaria un rebuig important tant del sector tabaquer (pagesos, industrials, importadors, distribuïdors i minoristes) com del de les begudes alcohòliques. L’increment de la taxació faria disminuir el diferencial de preu amb aquests productes i es podria perdre competitivitat. Aquest posicionament coincideix amb les manifestacions que va fer dimarts passat Jordi Cinca. El ministre de Finances va anunciar que no hi hauria increment de les taxes del tabac durant el 2018. La parapública, segons les mateixes fonts, considera que hi ha un marge per incrementar les taxes sense esfonsar el diferencial de preu amb els països veïns.

La càrrega del tabac

Els impostos especials per compensar el cost en salut del consum de certs productes, especialment del tabac, és una pràctica estesa en els països occidentals. L’OMS va establir que el 6% de la despesa sanitària mundial es deriva directament del consum de tabac. Els científics han avaluat el cost del tabaquisme incloent les despeses directes (hospitalització i tractament) i les despeses indirectes (calculades a partir de la productivitat perduda per culpa de les malalties o la mort prematura). Aquest és un dels motius que justifiquen l’altíssima taxació que afecta sobretot els cigarrets. El 84% del cost d’un paquet a Espanya és directament imputable als impostos. En el cas de l’alcohol d’alta graduació fins al 40% del preu és per taxes, mentre que en cas de la cervesa és d’un 20%.

tracking