Vaga general a Catalunya
El Govern obre la porta a demanar a Espanya que posi fi als talls de carretera
Martí va traslladar a l’ambaixador “la inquietud” d’Andorra si la vaga general dura més dies
“Preocupació” i “inquietud” a Andorra davant la possibilitat que els talls de carretera per la vaga general de Catalunya s’allarguin. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar ahir que el cap de Govern va traslladar dimarts a l’ambaixador d’Espanya, Manuel Montobbio, “la inquietud d’Andorra perquè els fets quedin circumscrits a la jornada d’avui [per ahir] i no es perllonguin més”, i va avisar que si les protestes continuen instaran Espanya a intervenir. “Si arriba el cas insistirem que el trànsit i la comunicació entre els dos estats no es vegi alterats”, va sentenciar.
Cinca va recalcar que l’executiu tem que la mobilització “acabi sent un perjudici que es cronifiqui i acabi sent molt gran”. Per això, va dir el ministre portaveu, Martí va reclamar a Montobbio que el mantingui informat si les mobilitzacions continuen avui o els propers dies. “Hem d’estar atents a veure com evoluciona” la situació, va assenyalar. Tot i defensar la legitimitat del dret a vaga, va apuntar que s’ha de fer “que perjudiqui el mínim possible” els ciutadans i “intentar preservar la fluïdesa”. “Si això és una qüestió puntual entenem que ens ho hem de mirar amb prudència i respecte”, va dir. El ministre portaveu va lamentar que les interrupcions a la via d’entrada al país pel sud és un “trasbals per a Andorra” i especialment per a la gent “que té necessitat de desplaçar-se a Catalunya o al conjunt d’Espanya”, i perquè “molts veïns de l’Alt Urgell veuen alterat el seu accés al lloc de treball”. “Acaba sent un lloc on ens desplacem sovint per a activitats quotidianes”, va exposar, reiterant que també passa a la inversa, ja que “molta gent de l’Alt Urgell i comarques properes tenen Andorra com a referència d’activitats”.
Cinca va defensar el posicionament del Govern amb referència a la unitat d’Espanya i va descartar que els vaguistes vulguin perjudicar el Principat. “Això no només afecta Andorra i no crec que sigui una mesura directament adreçada a Andorra”, ja que “no m’imagino cap ciutadà de Catalunya fent un boicot als països que no l’han reconegut”, va dir.
FORÇA AFLUÈNCIA AL CONSOLAT PER LES ELECCIONS
Les eleccions del 21 de desembre al Parlament de Catalunya han incidit en el dia a dia del consolat espanyol, que està registrant una major afluència de ciutadans catalans residents al Principat que acudeixen a comprovar si estan correctament inscrits al cens i també a recollir l’imprès per tal de sol·licitar que els enviïn la documentació que els permetrà votar. Un imprès que ja està arribant als domicilis dels residents catalans al Principat si és que el domicili que consta al cens és el correcte, van assenyalar des de la legació consular. També des del consolat van indicar que s’han pogut originar algunes cues puntuals però que “no hi ha gaire temps d’espera”. Per als comicis del 21 de desembre estan convocats a les urnes 13.102 residents catalans al Principat, la majoria dels quals (6.173) originaris de la província de Barcelona, seguit dels lleidatans (5.334).
Els electors tenen fins divendres vinent per presentar una reclamació si detecten alguna anomalia en la inscripció al cens. Quant al termini per sol·licitar el vot per als comicis, finalitza el 22 de novembre.
MOBILITZACIÓ D'ALTRES CDR I CARPA I FOGUERA PER PASSAR LA NIT
“Més de 800 persones a la Seu d’Urgell esperant més companys de la resta de CDR que estan venint cap aquí. Seguim.” Aquest missatge via Twitter del Comitè de Defensa de la República (CDR) de l’Alt Urgell a les vuit de la tarda reflectia el canvi d’estratègia dels mobilitzats en el tall de l’N-145. Des de diferents CDR de comarques catalanes es va fer una crida perquè s’organitzessin caravanes de vehicles particulars per ajudar a mantenir el tall de carretera de la frontera amb Andorra. Per exemple, el CDR de Manresa comunicava que “avui hem de pujar a la Seu d’Urgell i tallar les fronteres, aconseguir que Europa ens vegi i es posicioni”. Aquest CDR va organitzar sortides a les cinc de la tarda, a les set, a les nou i a les onze de la nit, un cop l’estratègia passava a ser que després d’haver tallat vies per tot Catalunya es mantingués el bloqueig tant als accessos a Andorra com a França. El missatge continuava explicant que “si pots portar cotxe, fes-ho, si no vine a peu i els anirem omplint. Ara més que mai necessitarem tota la força”. Els mobilitzats al tall de l’N-145 van organitzar al matí diferents tallers, en els quals també van prendre part nens, i al vespre es va instal·lar una carpa damunt de la via amb fogueres, menjar, begudes calentes... Entre els missatges que es passaven s’explicava com havien d’actuar en cas que la policia intentés fer fora els piquets i procedís a detenir-los. Cap al vespre ja es piulava que “el fred de la nit no ens espanta, tenim begudes i menjar calent per seguir les hores que faci falta”, sense citar quan havia d’acabar el bloqueig.