Entitas

El PSC de la Seu rebutja els talls de la carretera

La formació socialista recorda que 1.300 persones travessen la frontera cada dia per anar a treballar

El PSC de la Seu rebutja els talls de la carretera

Creat:

Actualitzat:

El grup municipal de Compromís X La Seu, la marca del PSC a la capital de l’Alt Urgell, va manifestar a través d’un comunicat el seu neguit per les diverses accions de protesta, protagonitzades per col·lectius i entitats de la comarca i que han acabat amb talls a la car­retera N-145, ja que perjudiquen Andorra però també la mateixa Seu d’Urgell. La formació socialista accepta la legitimitat de les protestes però entenen que poden arribar a causar un greu perjudici, ja que la carretera “és la principal arteria de comunicació viària que té el país veí, tant per entrar com per sortir del mateix”, afirmen els socialistes a través del comunicat.

El seu portaveu, Òscar Ordeig, va remarcar la voluntat que actualment existeix entre les diferents institucions per tal de crear una gran àrea econòmica, social i sanitària al Pirineu. “Aquesta gran àrea hauria de representar la combinació de diverses subàrees administrativament diferents dins d’un nou marc de relacions multilaterals, on la Seu i Andorra haurien d’ocupar papers protagonistes”. Els socialistes també recorden que prop de 1.300 treballadors fronterers han de creuar cada dia la frontera hispanoandorrana, i per tant, demanen que no torni a haver-hi cap altre tall de la carretera N-145.

Per la seva part, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, entén que hi pugui haver gent molesta però recorda que ell no convoca les manifestacions i descarta queixes ni mala relació amb el Govern del Principat. “Nosaltres, evidentment no tenim res a veure amb els talls, però sí que col·laborem per tenir les millores relacions de veïnatge possibles i per això vam intentar que la manifestació de l’altre dia els afectés el menys possible”. Batalla deia que el pas d’Anserall va estar obert tot el dia i que “cada dues hores es va permetre la circulació de vehicles. Va ser una protesta puntual i no va ocasionar, per tant, una gran afectació”.

Plataforma web per als afectats

El col·lectiu andorrà d’afectats pels talls de l’N-145 el 8 de novembre passat està en procés de conformar-se com a associació, i el seu futur president, Balbino Mora, va explicar que amb ells encara no s’hi ha posat en contacte cap empresa per fer-los arribar el càlcul de pèrdues, tal com reclamen. Per tal de facilitar a empreses, comerços i particulars que hi contactin, “estem treballant en una plataforma web”. Divendres esperen tenir la resolució sobre si podran utilitzar el topònim Andorra al nom de l’entitat, que vol batejar-se com a Associació per la defensa dels drets i interessos del ciutadà andorrà. A continuació, aniran a un notari per constituir-se com a associació i començar a treballar.

LES EMPRESES DE TRANSPORT NO ES PLANTEGEN ACCIONS

Ni des del grup Montmantell ni tampoc des d’Autocars Nadal no es plantegen cap acció pel perjudici sofert pel tancament al trànsit de l’N-145. Els primers assenyalen que és complicat quantificar els prejudicis perquè es va intentar recol·locar tots els viatgers que tenien previst sortir el 8 de novembre i no van acabar fent cap trajecte. Al seu torn, des d’Autocars Nadal van indicar que tampoc no ho han valorat, però que sí que demanen que si s’han de produir més talls que les “regles del joc” siguin clares perquè “ens organitzem les empreses i els passatgers”. Finalment, des de l’Associació de Transportistes de Mercaderies van indicar que ells ja van reorganitzar els viatges sabedors del tancament.

tracking